Semt Kütüphanelerinde Hem Öğreniyor Hem Eğleniyorlar

Hakkari'de "Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 8 cami ile bir Kur'an kursunda oluşturulan 9 semt kütüphanesinde çocuklar hem kitap okuyor hem de oyun alanlarında gönüllerince eğlenme fırsatı buluyor.

Hakkari'de uygulanan "Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi" kapsamında hizmete giren 9 kütüphaneye gelenler, hem kitap okuyor hem de oyun oynuyor.

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Hakkari Müftülüğü arasında imzalanan protokolle 8 cami ve bir Kur'an kursunda oluşturulan "Semt Kütüphaneleri"nde yetişkinler ve çocuklar boş zamanlarını değerlendiriyor.

İl Müftülüğü Şube Müdürü Şaban Güldal, "Semt Kütüphaneleri" projesinin Hakkari'de de büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Kütüphanelerin, bulundukları mahallelerin değerini de artırdığını belirten Güldal, "Hakkari merkezde bir kütüphanemiz bulunmaktadır. Bu kütüphanemize ulaşım sıkıntılıydı. Proje ile mahallelerdeki dezavantajlı gruplar, aileler ve okumaya istekli insanların bu imkanlardan yararlanmalarını amaçlıyoruz." dedi.

"KÜTÜPHANELERİMİZDE OYUN İMKANLARI DA BULUNMAKTA"

Proje ile sunulan imkanlara değinen Güldal, "Kütüphanelere gelen çocuklar kitap okumanın yanı sıra bilgisayardan ödev çıkarıyor, kurulan oyun konsollarıyla oyun oynamanın keyfini yaşıyor." diye konuştu.

Kütüphanelerden çocukların yanı sıra gençlerin ve yetişkinlerin de yararlandığını aktaran Güldal, şunları kaydetti:

"Kütüphanelerimizde oyun imkanları da bulunmakta. İki mekanımızda bilişim, teknoloji ile beraber bilgisayar oyunları imkanları sağlanmakta. Çocuklar yoruldukları zaman eğlenmek amacıyla bu etkinliklerden yararlanmaktadır. Kütüphanelerde çocukların ve gençlerin okumaya ilişkin ilgilerinin, estetik ve çağımız teknolojik enstrümanlarının kullanıldığı mekanlar vasıtasıyla artırılması amacıyla çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin kolayca ulaşabilecekleri, kültürel faaliyetlerini gerçekleştirilebileceği, çocuk ve gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutacak, zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirebilecekleri aynı zamanda okuma alışkanlığını kazanmaları sağlanıyor."

Öğrenci Rıdvan Kaya, kütüphanelerin kurulmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirerek, "Boş zamanlarımızda burada tenis oynuyoruz. Bilgisayar ortamında oyunlar oynuyoruz. Çarşıya gitmemize gerek kalmıyor. Kütüphanelerin kurulması çok güzel olmuş." diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.