Şevk Ne Demek?
Şevk nedir, ne anlama gelir? Tasavvufta şevk nasıl tarif edilir? Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde şevk kelimesi geçiyor mu?
Şevk, “Derin arzu, özlem” anlamında felsefe ve tasavvuf terimidir.
ŞEVK NEDİR?
Sözlükte “istemek, arzulamak, özlemek” anlamına gelen şevk kelimesi felsefe ve tasavvuf literatüründe “herhangi bir varlığın, kendi varlık kategorisi içinde en yüksek derecede yetkinliğe ulaşabilmesi için gerekli niteliklere sahip olmaya duyduğu derin arzu ve eğilim; kalbin sevdiğine kavuşma arzusu, sevilenin ismi anıldığında kalpte duyulan heyecan” vb. şekillerde tarif edilmiştir (et-Taʿrîfât, “şevḳ” md.; Tehânevî, I, 770; Serrâc, s. 59). Şevk yerine aynı kökten iştiyâk da kullanılır.
Kur’ân-ı Kerîm’de şevk kelimesi yer almaz. Özellikle “Allah’a kavuşmayı arzulama” mânasındaki ifade kalıbı içinde recâ kavramı şevk ile aynı anlamda kullanılmıştır (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “rcv” md.). Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bir duasındaki benzer ifadede recâ yerine şevk geçmektedir (Müsned, IV, 264; V, 191; Nesâî, “Sehiv”, 62). Bazı hadislerde aynı bağlamda recâ ve hubb (sevme) kavramları yer alır (Wensinck, el-Muʿcem, “ḥbb”, “lḳy” md.).
Kaynak: DİA