Şeyhe Bağlandığında “Gassalın Elinde Meyyit Gibi Ol” Denmesnin Sebebi Nedir?
Bir mürşide intisâb eden kimse, “gassâl/ölü yıkayıcı önünde mey-yit/ölü gibi” teslîm olacak deniliyor. Bunun sebebi nedir? Anlamı nedir? Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz cevaplıyor...
Şeyh ile mürîd arasındaki ilkeleri düzenleyen sâdece sevgidir. Bu yüzden aralarındaki sevginin boyutunu göstermek üzere teslîmiyet için “gassâl önünde meyyit” tâbiri kullanılmıştır. Bu teslîmiyet biraz karakter yapısı ile alâkalı bir olay olarak görünmektedir. Meselâ ashâb-ı kirâm arasında Hz. Ebû Bekir gibi her konuda Allah Rasûlü (s.a)’ne îtirâzsız teslîm olan sahâbîler olduğu gibi, Hz. Ömer gibi kafasının yatmadığı meselelerde hemen îtirâz edip fikrini söyleme cesâretini gösterenler de vardır.
Ebû Bekir, Mirâc olayında: “Bunları Muhammed söylüyorsa mutlaka doğrudur” ve Hudeybiye’de anlaşmanın imzalanmasına karşı çıkan sahâbîlere: “Siz ne yapıyorsunuz? O Allah’ın peygamberi ve vahiy alıyor?” diyerek teslîmiyetin şâhika örneklerini göstermiştir. Hudeybiye’de Ömer ise: “Biz bu zillete nasıl râzı oluyoruz?” diyerek tepkisini göstermişti. Fakat her ikisi de konumlarından bir şey kaybetmemiştir. Ne teslîmiyeti Hz. Ebû Bekir’e, ne karşı çıkışı Hz. Ömer’e bir zarar vermiştir. Demek ki bu iş bir meşreb ve mizaç meselesidir. Bizim nasslarımızda kayıtsız şartsız bir kimseye tâbi olmamızı emreden bir hüküm olmadığı gibi, sevgi ile tâbi olmayı yasaklayan bir hüküm de yoktur.
“Gassalın Elinde Meyyit Gibi Ol” Sözünden Maksat Nedir?
Diğer taraftan mürîd her konuda değil ama tasavvufî eğitim ve evrâdın miktârı gibi konularda mürşidini bir hekîm gibi görmeli ve ona her husûsta teslîm olmalıdır. “Gassâl önünde meyyit gibi” sözünden maksad, bu olsa gerektir. Yoksa bu sözü her konuya genellemek uygun düşmez.
Kaynak: Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 300 Soruda Tasavvufi Hayat, Erkam Yayınları
YORUMLAR