
Sidre-i Münteha Ne Demek?
Sidre-i münteha kelimesinin anlamı nedir? Sidre-i münteha kelimesine örnek cümleler...
Sidre-i müntehâ: Mirâc yolculuğunda Peygamber Efendimiz’e refâkat eden Cebrâil -aleyhisselâm-’ın «Ben bundan sonra bir adım daha atarsam yanarım» dediği ve Peygamber (s.a.v) Efendimiz’in, daha ötesine Cebrâil’siz olarak geçtiği makâm anlamına gelir.
SİDRE-İ MÜNTEHA KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Muhakkak ki insan, Rasûlullah (s.a.v) karşısında, mânevî ürperişlerini ve bediî duygularını hissettiği, rûhunu dış dünyaya âit bütün çizgilerden
boşalttığı vakit, O’nunla aynîleşme yolundadır, rüşdünü ikmâl etmiştir. O’nu tam mânâsı ile kimse târif edemedi. Yaratılışını tanıyamadı.
Cebrâil (a.s) dahî sidre-i müntehâ’da:
“–Ben son hududumdayım, Sen devam et!” dedi.
*****
Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Mîrac gecesi, Cebrâîl -aleyhisselâm- dâhil, hiçbir mahlûkun hudûdunu aşamadığı Sidre-i Müntehâ’nın ötesine geçirildi. Cenâb-ı Hak ile arasında, kullarca telâkkîsi muhâl ve mahrem olan bir vuslat meydana geldi.
Bunlar, Hazret-i Mûsâ -aleyhisselâm- ile Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in muhâtab oldukları iki büyük tecellînin bizim idrâk seviyemize indirilmiş bir ifâdesinden ibârettir.
*****
eşref-i mahlûkât olan Hazret-i Peygamber (s.a.v), Mîrâc’da, meleklerin en büyüğü olan Cebrâîl u’ın bile geçemediği hudûdun, yani Sidre-i Müntehâ’nın ötesine geçirilmiştir.
Azîz Mahmûd Hüdâyî Hazretleri insanın varlık âlemine gelişini ve bu varlık âleminden yine Hakk’a dönüşünü ne güzel ifade eder:
Ezelden aşk ile biz yâne geldik!
Hakîkat şem’ine pervâne geldik!
Tenezzül eyleyip vahdet ilinden,
Bu kesret âlemin seyrâne geldik!
YORUMLAR