Sigara Dumanında Kalıyorsanız Dikkat!

Sigarayı bir türlü bırakamıyor ya da siz içmediğiniz halde sigara dumanına maruz kalıyorsanız bu önerileri dikkate alın.

Sigara, herkese ve neredeyse bütün organlara zarar veren kötü bir bağımlılık. Ancak çoğu kez deneyip sigarayı tamamen bırakmayı bir türlü başaramadıysanız ya da sürekli olarak “pasif içici” konumunda sigara dumanına maruz kalıyorsanız, sağlığınızı bir nebze olsun koruyabilmek ve sigaranın zararlı etkilerini en aza indirebilmek için harekete geçmelisiniz.

İşte öneriler...

BOL BOL TEMİZ HAVA ALIN

Herkesin sık sık temiz hava almaya ihtiyacı vardır ama sigara dumanına maruz kaldığınız ölçüde daha fazla temiz havaya ihtiyaç duyacağınızı tahmin edebilirsiniz!

Sigara içmenin en belirgin etkilerinden biri, nefes darlığıdır. Ciğerlerinizin ihtiyacı olan oksijeni sigara ile engellediğinizde, bunu telafi etmek için fırsat buldukça temiz hava alın. Mesela kapalı mekanlarda sigara içmemek ya da sigara içtikten sonra açık havada derin derin birkaç nefes almak bile faydalı olacaktır.

Oksijeni bol mekanlarda, parklarda, bahçelerde, ormanlarda da fırsat buldukça vakit geçirmeye çalışın. Daha verimli ve doğru nefes alabilmek için farklı nefes teknikleri de deneyebilirsiniz. Bu konuda bir nefes danışmanından yardım alabilirsiniz. Hatta nefes terapisi ile sigarayı bırakanlar bile oluyor, neden siz de onlardan biri olmayasınız!

BESLENMENİZE DAHA ÇOK DİKKAT EDİN

Sigara dumanı, oksidan etkisi ile vücutta zararlı maddelerin birikmesini kolaylaştırıyor. Bu nedenle özellikle C vitamini ve beta karoten içerikli gıdaların (limon, portakal, brokoli, kivi, havuç, domates vb.) düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor.

KAN DOLAŞIMINIZI HIZLANDIRIN

Sigaranın en zararlı etkilerinden biri de dolaşım problemleridir. Bu yüzden kan dolaşımınızın normal olabilmesi için ekstra çaba harcamalısınız. Sabahları soğuk duş almak, gün içinde küçük egzersizler yapmak, fırsat buldukça yürümek ve merdiven inip çıkmak işe yarayacaktır. Elbette en güzeli, düzenli olarak haftada en az 2 gün spor yapmak!

SİGARAYI AZALTMAK İÇİN NE YAPMALI

Kafeinli içecek tüketimini mümkün olduğunca azaltın.

Mutlaka spora başlayın. Spor yaptığınızda kendinizi daha sağlıklı, daha zinde hissedeceksiniz! Ayrıca spor yaptığınızda, bol bol ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen hormonlardan biri olan endorfin salgılarsınız. Egzersiz, sigara içmediğinizde oluşabilecek gerginlik, sinirlilik gibi durumları atlatmanıza da yardımcı olacaktır.

İlk sigara – son sigara saatleri belirleyin. Yapılan araştırmalar, uykudan hemen önce içilen sigaranın çok daha zararlı olduğunu gösteriyor. Ayrıca sabah uyanır uyanmaz, özellikle aç karnına içilen sigara da midenize ve sindirim sisteminize daha fazla zarar veriyor. En azından günün ilk sigarasını geciktirin, akşam içeceğiniz son sigara için de bir saat belirleyin ve o saatten sonra sigara içmeyin. Bu şekilde sigarayı bırakma yolunda büyük bir adım atmış olabilirsiniz!

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.