Sigara Yerine 10 Bin Kitap Aldı

Kayseri'de lise yıllarında kendisine sigara içmesi teklifinde bulunan arkadaşlarına "ona vereceği parayla kitap alacağını" söyleyen 73 yaşındaki eğitimci Yusuf Özmerdivenli, bu sözünü yarım asrı aşkın süredir tutuyor.

Kayseri'de lise yıllarında kendisine sigara içmesi teklifinde bulunan arkadaşlarına "ona vereceği parayla kitap alacağını" söyleyen eğitimci Yusuf Özmerdivenli, yarım asrı aşkın sürede 10 bin eserin sahibi oldu.

Sigaraya para vermek yerine şimdiye kadar 10 bin kitap alan 73 yaşındaki Özmerdivenli, müdür olduğu Fen Bilimleri Lisesinde öğrencilerine kitap sevgisi aşılamaya çalışıyor. Özmerdivenli, bir taraftan da öğrencilerini sigaradan uzak tutmaya çalışıyor. Yusuf Özmerdivenli, bugün gençlerin en çok özendiği kötü alışkanlıklardan birinin de sigara olduğunu söyledi.

"SİGARA İÇMEYECEĞİM, O PARAYLA KİTAP ALACAĞIM"

Kayseri Lisesinde 1960'lı yıllarda okuduğu dönemde arkadaşlarının, babalarının verdiği harçlıkla sigara aldığını anlatan Özmerdivenli, "Bana da 'İç Yusuf, bir taneden, iki taneden bir şey olmaz' gibi telkinlerde bulundular. Ama ben 'Sigara içmeyeceğim, o parayla kitap alacağım' dedim. Sigara içseydim yandı gitti, duman olacaktı. Sigara içmemenin bana kazandırdığı servet, 10 bin ciltlik kütüphane." diye konuştu.

"BU SİGARA İÇMEMENİN KAZANDIRDIĞI SERVETTİR"

Özmerdivenli, her çeşit eserin bulunduğu kütüphanesinde, eski parayla 25 ve 50 kuruş yazan kitapların da yer aldığını belirtti.

Görev yaptığı okulda, fen bilimleri alanında "kütüphane hizmetini" sürdürdüğünü anlatan Özmerdivenli,"Öğrencilerime o duyguyu aşılamaya çalışıyorum. Evden kitapların bir kısmını götürüyorum, kütüphane sistemi uyguluyorum. Çok sayıda öğrencim bundan istifade ediyor, kitap okuma alışkanlığı kazanıyor. Bundan mutluluk duyuyorum. Bu bana sigara içmemenin 70 küsur yaşında olmama rağmen kazandırdığı servettir. Sağlık yönünden kazandırdığına gelince, bunu ancak Allah bilir ancak benden en az 15-20 yaş küçük sigara içen arkadaşlarımla koşuya da çıkarım, merdiven de çıkarım." diye konuştu.

ÖĞRENCİLERİNE ÖRNEK OLUYOR

Bugüne kadar birçok arkadaşı ve öğrencisinin sigarayı bırakmasını sağladığına işaret eden Özmerdivenli, bir anısını şu sözlerle paylaştı:

"Dershanede görev yaptığım sırada bir öğrencim, her teneffüste sigara içmeye çıkıyordu. Bu durum dikkatimi çekti. Geldi, oturdu, anlattı. 'Arkadaşlar önce ikram ettiler, özendik, içiyoruz, arkadaş kurbanıyız' dedi. 'Sana bu kötülüğü yaptılarsa o arkadaşlarından biraz uzak dur ve bırakmaya çalış' dedim. Kendi hayatımdan örnek verdim. 'Ben içmedim, halimden memnunum. Bu kadar bir servetin sahibi oldum sigara içmemekle, sana da tavsiye ederim' dedim. Ona sigaranın zararlarını anlatan kitaplar da verdim.

Yıllar sonra kendisiyle yeniden karşılaştım. Geldi elimi öptü, sarıldık. 'Şimdi Erciyes Üniversitesinde doçentim. Çok teşekkür ederim, size minnet borçluyum. Sizin yolunuzdan gidiyorum, ben de sigaraya vereceğim parayı götürüyorum kitaba veriyorum, bin 650 kitabım oldu' dedi."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.