Sirkenin Faydaları
Sirkede yüzde 6-7 oranında asetikasit (sirke ruhu) mevcut. Bilhassa bu sirke asidi; iştah açar, sindirim salgıların artırıp hazmı kolaylaştıran ve sirkeye ferahlatıcı hoş kokusunu veren maddedir.
- Sirke asidi normal dozlarda dahi mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Bu sebeple bazı salğın hastalıklara karşı tıbbi ve ciddi bir tedbir olarak hep tavsiye edilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek nezle, grip, boğaz ağrıları gibi enfeksiyonlara yakalanmayı engeller.
- Sirke sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığa iyi gelir. İştahı açar. Bu sebeple birçok yemek ve salatalarda tat ve çeşni için kullanılır.
- Barsak gazına ve kabızlığa iyi gelir.
- Sirke mide hararetini giderir. Safrayı keser.
- Safra rahatsızlıklarına iyi gelir ve safra akıntısını tanzim eder.
- 'Kalp ve sinirleri kuvvetlendirmede düzenli olarak elma sirkesi bal karışımı alınması tavsiye edilir. Yine bu karışım muhtevasında olan A ve diğer vitaminlerle görmeyi keskinleştirir.
- Sirke kandaki kolesterolu düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu rol oynar.
- İçerdiği doğal asitler ve enzimlerle kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.
- Elma sirkesi yüksek miktarda kalsiyum, yani kemik ve dişler başta olmak üzere insan vücudunun en temel minerallerinden birini ihtiva etmektedir. Böylece kemikleri mineral bakımından zenginleştirerek osteoporozu (kemik erimesi) önler.
- Kadınlarda adet ağrılarına ve anormal akıntılara karşı tesirlidir.
- Sirkeyle soğuk su friksiyonları en zararsız ateş düşürücü, keza vücuda sükunet ve ferahlık veren bir tatbikat olur.
- Egzama ve yaralara sürülürse büyük ölçüde şifa etkisi vardır.
- Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu toksinlerden (zehirli atık maddeler) arındırır, yağlı mukus kalıntılarını parçalar.
- İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmalarında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır...
YORUMLAR