Size Kötü Bir Söz Söylense Ne Yapardınız?

Size Kötü Bir Söz Söylense Ne Yapardınız?
Sahabiler

Size kötü bir söz söylense veya küfür edilse ne yapardınız? Küfüre ve çirkin sözlere karşılık vermemenin 3 sebebi.

Bir kişi, İbn-i Abbâs radıyallâhu anh’a çirkin sözler söyledi. İbn-i Abbâs ise sükût etti. Adam hayretler içinde İbn-i Abbâs’a, niçin sözlerine karşılık vermediğini sordu. İbn-i Abbâs da:

“–Bende üç haslet vardır ki bunlar sana cevap vermeme mânîdir.” buyurdu ve o hasletleri şöyle sıraladı:

“–Birincisi, Allâh’ın Kitâbı’ndan bir âyet okundu­ğunda; keşke bütün insanlar, benim şu duyduğumu bilseler, diye temennî ederim.

İkincisi, Müslüman bir hâkimin adâleti tevzî ettiğini duyunca çok sevinirim. Hâlbuki, o hâkimle hiçbir maddî-mânevî alâkam yoktur. (Ben, sadece İslâm’ın güzellikleri neşrolunduğu ve adâlet tevzî edildiği için sevinirim.)

Üçüncüsü, Müslümanların beldesine yağmur yağınca da çok sevinirim, hâlbuki o beldede ne otlayan bir hayvanım, ne de bir arâzim vardır. (Zira din kardeşlerimin sevinci, beni mes’ûd etmeye yeter.)” (Heysemî, IX, 284)

İbn-i Abbâs radıyallâhu anh: “…Câhiller onlara lâf attığında (incitmeksizin) «Selâm!» derler (geçerler.)(el-Furkân, 63) âyet-i kerîmesi mûcibince amel ediyordu. Muhâtabına hâl lisânıyla:

“Benim gönlüm bu hâldeyken, sana cevap vererek nasıl olur da bir Müslümanın gönlünü incitebilirim!..” diyordu. O, bu hâliyle, câhiller karşısında kitap gibi sessiz olmanın misâlini sergiliyordu.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, İslam Tefekkür Ufku, Erkam Yayınları