Sokak Hayvanları İçin Ne Yapabiliriz?

Merhamet insani değerlerin en güzeli değil midir? İnsan insana, hayvana, doğaya merhamet etmelidir ki merhamet bulsun. Ya sesleri çıkmayan, aciz hayvanlar! Havalar soğudu önümüz kış, sokaktaki hayvanlar için neler yapabiliriz?

Haber: Mehmet Sait Temel

Hayvanlar için ne yapabilirizden önce hayvana merhametin önemini bilmek gerekmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) sadece insanlara değil, tüm canlılara karşı merhametli olunmasını emretmiştir. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurur: 'Merhametli olanlara Rahman olan Allah merhamet eder. Yerde olanlara da merhametli olun ki, gökte olanlar (melekler) de size rahmet merhamet etsin'. (Tirmizi, Birr, s. 16) Hadiste geçen 'yerde olanlara' ifadesinin içine her çeşit canlı girmektedir.

İslam işkencenin her türlüsünü yasaklamıştır. İnsana işkence yapmayı yasakladığı gibi kendini koruyamayan, aciz hayvanlara da eziyet etmeyi, işkence yapmayı her ne sebeple olursa olsun yasaklamıştır. Bunun bir gerekçesi yoktur.

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurur:

“Kim bir canlıyı/hayvanı, bir kuşu haksiz yere öldürürse, kıyamet günü ondan şikâyetçi olacaktır." (Kenzu’l-Ummal, h. no: 39968)

SOKAKTAKİ HAYVANLAR İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Sadece kışın değil her zaman ve her mevsimde yardıma muhtaç olan bu hayvanlar için neler yapabiliriz? Biz bir kaç örnekle sıralayacağız. Sizden gelen tavsiyelere de açığız. Yazının altına yorum yaparak tavsiyelerde bulunabilirsiniz.

1- Eğer imkanınız varsa sahiplenmeye çalışın. Sıcak bir yuva ve sıcak bir kucakla tanışsın.

Eğer ev olanakları mümkün ve müsaitse, herhangibir alerjik hastalığınız da yok ise kedi gibi temiz hayvanları sahiplenebilirsiniz.

Onlara sıcak bir yuva açabilir ve ona arkadaş olabilirsiniz.

2- Bahçenizde şirin bir kulübeyle onlar için yer açabilirsiniz.

Müstakil veya geniş bir bahçesi olan bir apartmanda (apartman sakinlerine de danışarak) oturuyorsanız kışın soğuk havalara karşı kedi, köpek gibi hayvanlar için kulübe yaptırabilir onlar için sıcak bir alan oluşturabilirsiniz. Kulübe yaptırırken belediye hizmetlerinden de istifade edebilirsiniz.

3- Yediklerinizden paylaşabilirsiniz.

Evde kalan, artan yemeklerimiz veya onlar için kuru hayvan mamaları alarak hayvanlar için oluşturulmuş bölgelere bırakabiliriz. Parklarda belediyelerin oluşturdukları kulübelere, çöp kenarına yiyecek aramaya gelen hayvanlara poşetin ağzını açarak çöpün görünmeyen bir kısmına bırakabiliriz.

4- Parklarda, geniş geçit altlarında onlar için alan oluşturabilirsiniz.

Kışın havalar aşırı soğuduğu için sığınacak yer bulmakta zorlanan bu hayvanlar için kendi imkanlarınız ya da belediye hizmetlerinden istifade ederek parklara, geniş geçit altlarına, geniş korunaklı ağaç altlarına, harabe kullanılmayan evlere (yıkılmayacak sağlamlıkta) kulübeler yaparak onlar için sığınacak bir alan oluşturabilirsiniz.

5- Alo 153 ile sokak hayvanları için ücretsiz ambulans hizmeti.

Türkiye'nin her yerinde sokak hayvanları için ücretsiz ambulans hattı. Veteriner hekim, şoför, yakıt gibi işletme giderlerini Büyükşehir Belediyelerinin karşıladığı ambulansla, sokak hayvanlarının olası yaralanmalarına anında müdahale edilecek. 24 saat boyunca hayvan ambulansı hizmeti götürüldüğü çalışmada kullanılan tam donanımlı ambulansta yoğun bakım ünitesi ve solunum cihazı da bulunuyor. Olası hayvan yaralanmaları durumunda ''Alo 153''ü arayarak hayvan ambulansını bölgeye çağırabilirsiniz.

6- Hayvan bakım evlerine gönderebilirsiniz.

Gerekli imkanlarınız yoksa onları koruyacak, sağlık hizmetleri verecek hayvan bakım evlerine ulaşarak onlara emanet edebilirsiniz.

Türkiye'deki hayvan bakım evleri ve rehabilitasyon merkezleri için tıklayınız.

7- İstanbul’daki ve Türkiye’deki hayvan barınaklarına ulaşın.

Türkiye geneli Büyükşehir Belediyelerinin onlarca hayvan barınağı sizi bekliyor.

İstanbul’daki ve Türkiye’deki hayvan barınakları için tıklayınız. (İletişim ve adres bilgileri mevcuttur.)

Hayvanlar hakkında belediyelere en çok sorulan sorular ve cevapları için tıklayınız.

8- HayKonfed Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu'na ulaşın.

Yurdun dört bir yanında yerel gönüllüleri yasal bilgi ile donatarak, kurumları harekete geçirip görevlerini yapmalarını sağlayarak, acı çeken vahşet ve işkence gören tüm hayvanlara yasal, sosyal ve ahlaki boyuttakoruma sağlamak temel hedefi olan bir kurum.

HayKonfed Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu için tıklayınız.

İslam, hayvanların sevilmesi, fıtrî yapılarına uygun işlerde çalıştırılması, kaldırabilecekleri kadar yük vurulması, yiyeceklerinin zamanında verilmesi, dövülmemeleri, hasta oldukları zaman tedavi ettirilmelerini emretmektedir.

Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah(aleyhissalâtü vesselâm) buyurdular ki:

"Bir adam yolda, yürürken susadı ve susuzluğu arttı. Derken bir kuyuya rastladı. İçine inip susuzluğunu giderdi. Çıkınca susuzluktan soluyup toprağı yemekte olan bir köpek gördü. Adam kendi kendine: 'Bu köpük de benim gibi susamış.' deyip tekrar kuyuya inip, mestini su ile doldurup ağzıyla tutarak dışarı çıktı ve köpeği suladı. Allah onun bu davranışından memnun kaldı ve günahlarını affetti."

Resûlullah'ın yanındakilerden bazıları:

"Ey Allah'ın Resûlü! Yani bize hayvanlar (a yaptığımız iyilikler) için de ücret mi var?" dediler. Aleyhissalâtu vesselâm:

"Evet! Her 'yaş ciğer' (sahibi) için bir ücret vardır." buyurdu." [Buhârî, Şirb 9, Vudû 33, Mezâlim 23, Edeb 27; Müslim, Selâm 153, (2244); Muvatta, Sıfatu'n Nebi 23, (2, 929-930); Ebû Dâvud, Cihâd 47, (2550)]

Merhamet insan olmanın verdiği bir değerdir. Hepimiz bu değere sahip çıkalım. İnsana, hayvana ve doğaya merhamet edelim.

İslam ve İhsan

İSLAM'DA HAYVAN HAKLARI

İslam'da Hayvan Hakları

HAYVANA EZİYET İSLAM AHLAKINA SIĞMAZ

Hayvana Eziyet İslam Ahlakına Sığmaz

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Gerçekten bazı duygusuz insanların işine yarayacak bir yazı. Umarım ki en yakın zamanda insanlar hayvanların önemini anlarlar. Çünkü böyle devam ederse (abartmıyorum) hepimiz öleceğiz.

    sizlere çok teşekurler sokakadaki her hayvanı toplayıp iyi baktınız için

    BENCE DE ÇOK ANLAMLI ÖDEVİME YARARI DOKUNDU

    Bence de günah,öyle şey yapılır mı!Kedi yi aç bırakmış!

    Çok güzel bir yazi, hayvanlara eziyet durdurulmali, belki dini yorumlarla bunun önüne geçilir, doga ve hayvanlar Allahin yarattigi ve bizlere emanet ettigi zenginliklerdir, bizleri korumakla görevlendirmistir. Koruyalim.

    Çok anlamlı bir yazı olmuş teşekkürler

    • Doğru söyledin

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.