Sudanlı Genç Türk Öğrencilere Türkçe Dersi Veriyor
Kilometrelerce uzaktan Türkiye’ye gelerek Türk edebiyatı alanında yüksek lisans ve doktora yapan Sudanlı Younis Yahya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde öğrencilerin Türkçe derslerine giriyor.
Türkiye’ye yüksek lisans ve doktora eğitimi için gelen Sudanlı Younis Yahya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde Türk öğrencilere Türkçe dersi veriyor.
Sudan’da üniversitede tanıştığı arkadaşıyla Türkçe öğrenmeye merak salan ve daha sonra Türkiye’ye gelen 28 yaşındaki Yahya, İstanbul Üniversitesi’nde “Türk Dili ve Türkiye Türkçesi” üzerine doktora çalışmalarını sürdürüyor.
Yunus Emre Enstitüsü’nde yabancılara Türkçe öğretme sertifikası alan Yahya, ilk öğretmenlik deneyimini Türk öğrencilerle yaşamaktan büyük mutluluk duyuyor. Yahya, ülkesine döndüğünde de çevresine Türkçeyi sevdirmeyi amaçlıyor.
“TÜRKÇE İLE KENDİMİ BULDUM”
Younis Yahya, Türkçe ile kendini bulduğunu, Türkiye’nin güzelliklerini ülkesinde anlatmak istediğini söyledi.
Türk öğrencilere Türkçe dersi vermekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Yahya, “Türkçeyi çok seviyorum. Bugün Türkçe öğretiyorum. İlk tecrübemi Türk öğrencilere vermek ayrı bir zevk oldu. Tezim bitince Sudan’a gittiğimde orada Afrikalı öğrencilerimize bu dersleri vereceğim. Sudanlı öğrencilere Türkçe öğretmek çok güzel olacak.” diye konuştu.
Yahya, İstanbul Üniversitesi’nde “Türk Dili ve Türkiye Türkçesi” üzerine doktora çalışmalarının sürdüğünü anlatarak, şöyle devam etti:
“Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde yabancı öğrencilere Türkçe öğretmek için geldim. Burada, Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi henüz açılmadı. Türk öğrencilere yönelik Türk dili dersi var, ‘O derse girebilirsin.’ dediler. Ben de ‘Hayır, böyle bir derse girmem zor olur, utanırım.’ dedim. Rektör yardımcısı, ‘Sen utanma, onlar gurur duysun, onlar da gitsin Arapça öğrensinler.’ dedi. Bu şekilde örnek bir model ümidiyle geldik. Öğrencilerim çok memnun ve mutlu. Öğrencilerim arasında kendimi buluyorum.”
Yahya, ilk derse girdiğinde öğrencilerin de kendisi gibi şaşırdığını kaydetti.
“BİZİM KARDEŞLİĞİMİZ AŞİKAR”
Dünyanın edebiyattan ibaret olduğunu söyleyen Yahya, “Dil kılıçtan keskindir. Dil ile gönül kırarız. O gönlün tamiri belki de hayat boyunca olamaz. Dilimiz temiz olursa konuştuğumuz sözler de o kadar manidar olur. Öğrencilerimle dil ve söz üzerine sohbet ettik. Verdiğim emeğin karşılığını görüyorum. Öğrencilerim çok güzel yazılar yazıyor. Onlar İstanbul’u yazarken edebi göz ile bakıyor ve duygularını farklı bir dil ile yazıyorlar. Bu şekilde ilk tecrübemi gerçekleştiriyorum.” ifadelerini kullandı.
Yahya, 5 yıldır Türkiye’de bulunduğunu belirterek, “Kötü bir şey görmedim. Nereye gidersem beni çok seven oldu. Bizim kardeşliğimiz aşikar, bu sınırlar bizi koparamaz.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Kaynak: AA