Sultan 3. Kılıçarslan Kimdir?
Sultan 3. Kılıçarslan kimdir? Tahta en kısa kalan dokuzuncu Anadolu Selçuklu Sultanı 3. Kılıçarslan’ın hayatı…
Sultan 3. Kılıçarslan, 2. Süleyman Şah’ın oğludur. Babası ikinci defa Gürcistan seferine giderken Konya-Malatya arasında öldüğünde henüz çocuk yaşta olan 3. İzzettin Kılıçarslan, bazı Selçuklu emîrleri ve devlet adamları tarafından 1204 yılında Anadolu Selçuklu tahtına çıkarıldı.
SULTANA KARŞI ÇIKAN EMİRLER
Buna karşı çıkan Emîr Mübârizüddin Ertokuş ile Selçuklu hizmetine girmiş olan Dânişmentli beyleri Muzafferüddin Mahmud, Zahîrüddin İli ve Bedreddin Yûsuf, eski Sultan I. Gıyasettin Keyhüsrev’i yeniden tahta çıkarmak için faaliyete başladılar. Bu emîrler, çevredeki emîr ve vilâyet idarecilerinden aldıkları ahidnâmeleri Hâcib Zekeriyyâ ile İstanbul’da bulunan 1. Gıyasettin Keyhüsrev’e gönderdiler.
Bu sırada İstanbul Latinler tarafından işgal edildiğinden İmparator Theodoros Laskaris, İznik ve Batı Anadolu bölgesine hâkim olarak bu bölgede bir Bizans devleti kurmak için çalışmaya başladı.
3. Kılıçarslan ile de kendi topraklarından Türkiye Selçuklu ülkesine herhangi bir saldırının yapılmasına izin verilmeyeceğine dair bir antlaşma yaptı. Öte yandan tahta oturmak amacıyla Konya’ya gitmekte olan 1. Gıyasettin Keyhüsrev ile de Selçuklular tarafından fethedilen Denizli ve Honas’ın Bizans adına Manuel Mavrozomes’e bırakılması, oğulları Keykâvus ve Keykubat ile Hâcib Zekeriyyâ’nın başkent İznik’te rehin olarak kalmaları şartlarıyla bir antlaşma yaparak kendi topraklarından geçmesine izin verdi.
1. GIYASETTİN KEYHÜSREV’İN KONYA’YI KUŞATMASI
1. Gıyasettin Keyhüsrev, beraberindekilerle birlikte daha önce meliklik yaptığı ve kendisini davet edenlerin hâkimiyetinde bulunan Uluborlu’ya geldi. Burada hazırladığı ordusuyla başkent Konya’ya ulaşıp Ocak 1205’te şehri kuşattı.
Şehri savunan Kılıçarslan’ın adamları ve halk, daha önce 3. Kılıçarslan’ın veliahtlığını kabul ettiklerine dair ant içtikleri için şehri kendisine teslim etmeyeceklerini bildirdiler. 1. Keyhüsrev bir ay sonra kuşatmayı kaldırarak Ilgın’a çekilmek zorunda kaldı. Gelişmeleri haber alan ve eskiden beri başkent Konya ile rekabet halinde bulunan Aksaray halkı valiyi şehirden çıkarıp hutbeyi Keyhüsrev adına okuttu ve kendisini Aksaray’a davet etti.
KONYALILARIN ESKİ SULTANI DAVET EDİŞİ
Bunun üzerine Aksaraylılardan daha çabuk davranan Konya halkı, I. Keyhüsrev’e elçiler göndererek yeğeni Kılıçarslan’a bir kötülük yapmaması şartıyla kendisini Sultan olarak Konya’ya davet ettiler. Bu daveti kabul eden I. Gıyasettin Keyhüsrev, Konya’ya girip dokuz yıllık bir aradan sonra Anadolu Selçuklu Devleti tahtına Mart 1205’te ikinci defa oturdu.
Bir menşurla Kılıçarslan’ı Tokat’a tayin etti, fakat Kılıçarslan daha Tokat’a gitmeden kararını değiştirip yakınlarıyla birlikte bir süre Konya yakınlarında bulunan Gâvele Kalesi’nde ikamet etmesini emretti. III. Kılıçarslan’ın Mart 1205’te bu kalede öldürüldüğüne dair bir rivayet de vardır.
3. Kılıçarslan’ın kısa süren hükümdarlığı döneminde Isparta şehri ve çevresi fethedilmiştir.
Kaynak: DİA
YORUMLAR