Sultan Abdülmecid'in 500 Kuruşu Bulundu!
Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından 1849'da bastırılan, ancak bugüne kadar basılı hali, kalıbı ve görseli dahi görülmeyen 5. emisyon kağıt 500 kuruş, Ankara'da bir koleksiyoncuda çıktı.
Paranın sahibi araştırmacı-yazar Necati Doğan, Osmanlı'da kağıt paraların ilk defa 1840'da, Abdülmecid döneminde "Kaime-i Nakdiye-i Mütebere" adıyla elle yazılıp, piyasaya sürüldüğünü söyledi.
Söz konusu dönemde paraların, faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde olduğunu belirten Doğan, Abdülmecid tarafından çıkartılan 1. emisyon grubu paraların elle yazıldığını, 1841'den sonraki emisyonların ise basıldığına dikkati çekti.
MALİYE NAZIRI HÜSEYİN HÜSNÜ MÜHÜRLEMİŞ
İlk dönem bazı Osmanlı kağıt paralarının şimdiye kadar görülmediğini vurgulayan Doğan, Abdülmecid tarafından 1849'da bastırılan 5. emisyon 500 kuruşun da bu paralardan biri olduğunu anlattı.
Doğan, 5. emisyon 500 kuruşu bir süre önce koleksiyonuna dahil ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
"İlk dönem Osmanlı paralarından şimdiye kadar görülmeyenler arasında baskı kalıbı Darphane arşivinde olanlar var ama 5. emisyon 500 kuruşun basılı hali, kalıbı ve görseli dahi şimdiye kadar görülmedi. Varlığını, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arşivindeki kayıt sayesinde biliyorduk. Bu paranın, o dönem basılan diğer paralar gibi tek tarafı basılmış. Basılı yüzünde Abdülmecid'in çiçekli kabartma tuğrası, paranın değeri olan 500 kuruş ve yıllık yüzde 6 faizli olduğu yer alıyor. Arka yüzünde ise dönemin Maliye Nazırı Hüseyin Hüsnü'nün mührü bulunmaktadır. Taş baskı yöntemiyle 149x211 milimetre ebadındaki basılan paranın kağıdı ise bugünkü paralara göre oldukça incedir."
YORUMLAR