Sultan Fatih'in Kokladığı Gül Ne Manaya Geliyor?

Dan Brown'ın son romanı Cehennem'e konu olan, yaptığı çalışmalar ülkemizde de kitaplara kaynaklık eden yönetmen Göksel Gülensoy, Fatih Sultan Mehmet'in portresindeki sırrı açıkladı.

Ayasofya'nın Derinlikleri adlı belgeselle dünyaca ünlü yazar Dan Brown'ın son romanı Cehennem'e konu olan, yaptığı çalışmalar ülkemizde de kitaplara kaynaklık eden yönetmen Göksel Gülensoy'un belgesel görüntüleri Cehennem romanının sinema uyarlamasında da yer alacak.

İşte Gülensoy’un açıklamaları:

1998'de yola çıktık belgesel için. O zamanın Kültür Bakanlığı'ndan izin aldık ve çalışmalara başladık. Doç. Dr. İhsan Tunay Ayasofya'nın altında dehlizler, sarnıçlar var diye ipuçlarını verdi. Daha önce hiç çalışmamış bu konuda. 1998'de ilk defa ben ve ekibim girdik oraya. Üç kere dalış yaptık 2002'ye kadar. Sonra yurtdışına gittim. Türkiye'ye döndüğümde geri kalan kısmı tamamladım. 2012-2013 dalışlarını yaptık.

DAN BROWN BENİ REFERANS GÖSTERDİ

2014'te Dan Brown Cehennem romanında hem benden hem projemden bahsetti ve referans olarak gösterdi. Cehennem romanında böyle bir şey çıkınca biz filmin daha üst bir kalitede olması için daha profesyonel cihazlarla çalıştık. Başımızda Semavi Eyice ile yurtdışı ve yurtdışından akademik bir kurul var.

KÜLTÜR BAKANLIĞI’NDAN BÜYÜK DESTEK VAR

Kültür Bakanlığı'na başvurduk projemiz geçmedi, şahsi başvurular yaptık sonuç alamadık. Türkiye'yi uluslararası çapta temsil edecek bir proje. Dünyanın en ünlü romanında ismi geçiyor. Dan Brown'un romanı bütün dünyada 75 milyon satılmış. Okurlardan bana binlerce mail geliyor, gelişmeleri merak ediyorlar.

İstanbul aslında tepelere kurulu bir sualtı şehri. Bu  tünellerin su yolları olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Bir efsaneye göre Kral Jüstinyanus Ayasofya, Büyük Saray ve Hipodrom arasında geziyor. Bir bakıyorsunuz Ayasofya'da bir bakıyorsunuz Hipodrom'da locada ve efsaneye göre halk arasında dolaşmayan bir kral. Bu mekanlar arasında dolaşabilmesinin tek yolu da bu tünelleri kullanması. Jüstinyanus'un yolu imparator yolu diye geçiyor. Bunun ufak tefek kalıntılarını bulduk. Büyük Saray’ın alt kalıntılarına da bu yolda rastlandı. 12 metrede çalışırken hep odalara rastlıyorum. Şehrin içerisinde ayrı bir şehir var.

FATİH SULTAN MEHMED’İN PORTRESİNDEKİ SIR

İnsanların en ilgisini çeken şeylerden biri de tarihi yarımadanın altında hazineler olduğu söylencesi…

1453'te İstanbul fethedildikten sonra Fatih İstanbul'daki Bizans’a ait tüm eserleri kendi üstüne alarak bir vakıf kuruyor. O dönem Bellini, Fatih'in elinde gül bulunan tablosunu yapıyor. “Emanetlerinizi aldım ve bunları koruyacağım” mesajını veriyor. Gül kardeşliği diye bir topluluk vardır Hıristiyanlar için çok önemlidir. Buna gönderme yapıyor. Peki bu eserleri nasıl sakladı; hepsini toprak altına gömdü.  Yunanistan'da bir bakan 2004’te “Türkiye'de kültür bakanı olsaydım Ayasofya'nın çevresini yıkar, orayı kazardım” demişti.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.