Sultanahmet Camiî Tarihi

TARİHİMİZ

Sultanahmet Camiî ne zaman ve kim tarafından yaptırıldı? Sultanahmet Camisi’nin mimarı kimdir? Sultanahmet Camiî nerede? Sultanahmet Camiî tarihi, özellikleri, hakkında bilgi.

Ayasofya’nın karşısında inşa edilen Sultanahmet Camiî adeta onun güzelliğiyle ve ihtişamıyla boy ölçüşmektedir.


Osmanlı döneminde Sultanahmet Camisi

SULTANAHMET CAMİÎ MİMARI

Sultan 1. Ahmet tarafından mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırıldı. Cami ve külliyenin inşasına 1609 yılında başlandı. Sultan 1. Ahmet ve sevgili hocası Aziz Mahmud Hüdâyi Hazretleri, Şeyhülislam Mehmet Efendi, Sadrazam Davut Paşa ve bazı büyük devlet adamları da caminin inşaatında gelip bizzat çalıştılar.

SULTANAHMET CAMİÎ NE ZAMAN YAPILDI?

Sultanahmet Camiî, 1617 senesinde ibadete açıldı. Külliyesi ise 1619 yılında tamamlandı.


Dikilitaş, Yılanlı Sütun ve Sultanahmet Camiî

Sultanahmet Külliyesi, İstanbul’daki en büyük külliyelerden biridir. Cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkanlar, hamam, çeşme, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan meydana gelen külliyenin bazı kısımları maalesef günümüze ulaşamadı.

SULTANAHMET CAMİÎ ÖZELLİKLERİ

Sultanahmet Camiî’nin 23,5 m çapındaki büyük kubbesinin yerden yüksekliği 43 metredir. Bu devasa kubbeyi her biri 5 m çapında olan dört adet fil ayağı taşımaktadır.


Sultanahmet Camiî’nin içi

Ana kubbeyi aynı zamanda dört tane yarım kubbe desteklemektedir. Renkli camlarla süslü 260 pencere, camiye benzersiz bir iç aydınlığı sağlar.

MAVİ CAMİ (BLUE MOSQUE) HANGİ CAMİDİR?

Cami içi süslemelerde kullanılan yirmi binden fazla çini ve desenlerindeki mavi tonlarından dolayı yabancılar tarafından Sultanahmet Camiî, “Mavi Camiî/Blue Mosque” olarak isimlendirildi.

ALTI MİNARELİ TEK CAMİ

Sultanahmet Camiî’nin en büyük özelliği, altı adet minareye sahip olmasıdır. Adana’da bir kopyası (Sabancı Merkez Camiî) yapılıncaya kadar Türkiye’nin altı minareli tek camisi olma özelliğini korudu.


Ayasofya'dan Sultanahmet'e bakış

Sultan 1. Ahmet, yaptırdığı caminin o zamana kadar altı minareli tek mabet olan Kâbe-i Muazzama’ya denk olmaması için Kâbe’ye yedinci minareyi ilave ettirdi. Sedef işlemeli kapı ve pencere kapakları, minberindeki ve mihrabındaki mermer işçiliği, caminin kalem işi süslemeleri caminin güzelliğine zarafet katmaktadır.

SULTAN 1. AHMET’İN İTİKAFA GİRDİĞİ CAMİ

Sadece Sultanahmet Camisi’nin sahip olduğu bir diğer özellik ise Hünkar Kasrı’dır. Sultan 1. Ahmet, Osmanlı sultanları içinde ibadete en düşkün olanlarından biridir. Külliyenin dış avlusunda camiye bitişik olarak inşa edilen Hünkar kasrında ibadet öncesinde ve sonrasında inzivaya çekilirdi. Ramazan’ın son on gününde Topkapı Sarayı’ndan ayrılarak burada itikafa girdiği anlatılmaktadır.

Külliyeye ait türbede Sultan 1. Ahmet, hanımı Kösem Sultan, şehzadeleri Sultan 2. Osman ve Sultan 4. Murat ile bazı torunları defnedildi. Türbenin civarında ise bugün Başbakanlık arşiv deposu olarak kullanılan medrese vardır. Külliyenin darüşşifa ve imaret bölümleri bugün Sultanahmet Teknik Lisesi olarak hizmet vermektedir.

SULTANAHMET CAMİÎ NEREDEDİR? - HARİTA