Sünnet ile Müstehap Arasındaki Fark Nedir?
Sünnet ve müstehap aynı mıdır? Sünnet ve müstehap arasındaki fark nedir? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.
SÜNNET VE MÜSTEHAP ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Sünnet Nedir?
Sünnet: Dinde farz ve vacip olmaksızın yapılması istenen ve Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından pek terk edilmeyen işlerdir.
Fıkıh usulünde, Kur’an’dan sonra şer’î delillerin ikincisi olarak kabul edilir. Sünnet ikiye ayrılmaktadır. Sünnet-i müekkede (kuvvetli sünnet) ve Sünnet-i gayr-ı müekkede (kuvvetli olmayan sünnet).
Sünnet-i Müekkede; Peygamber Efendimizin devam edip de çok az terk ettiği ibadetler, davranışlar ve işlerdir. Sabah, öğle ve akşam namazlarının sünnetleri gibi. İslam dininde büyük bir dikkatle ve önemle benimsenen ezan, ikamet ve cemaate devam gibi sünnetlere de "Sünen-i Hüda" denir ki bunlar da birer müekked sünnettir.
Sünnet-i gayr-ı müekkede; Dinî vecîbelerin birer tamamlayıcısı konumunda olan fiiller ile Hz. Peygamber’in ibadet maksadı ile bazen yaptığı, bağlayıcı olmadığını göstermek maksadıyla bazen terk ettiği sünnetlerdir. Yatsı ve ikindi namazlarının ilk sünnetleri gibi.
Müstehap Nedir?
Müstehap: Sözlük anlamı itibariyle hoşlanılan, sevilen, sevimli olan, tercih edilen şey anlamına gelen Müstehap, fıkıh terimi olarak Peygamber Efendimizin bazen yaptıkları ve bazen da terk ettikleri ibadetler ve ibadetlere ilişkin bazı hususlar ve bir takım davranış ve işlerdir. Kuşluk namazı gibi. Bu bir nevi müekked olmayan sünnettir.
Müstahap olan şeye, sevap kazandırıcı olup yapılması istendiğinden ötürü mendup ve fazilet, farz ve vacib üzerine ilave olarak yapıldığı için nafile, kesin bir emre dayanmaksızın sadece bir sevap isteği ile yapıldığı için tatavvu, güzel ve övgüye değer bir iş olduğu için de edeb denmiştir.
Müstahap olan şeyin yapılmasında sevap vardır. Terk edilmesinde dini bir ceza ve kınanma söz konusu değildir. Müstehabın terk edilmesi, daha iyi ve güzel olanın terk edilmesi anlamına gelmektedir.
Kaynak: Diyanet
YORUMLAR