Sünnetin Hükmü Nedir?

Fıkıh ve Günlük Hayat

Sünnet, Kur'an-ı Kerim'den sonra İslam’ın ikinci kaynağıdır. Çünkü Cenab-ı Hak Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'i İslam Dininin tebliği ile görevlendirmiş ve O'nda insanlar için güzel bir örnek olduğunu bildirmiştir.[1]

Ayrıca konuyla ilgili diğer bazı ayetler de şunlardır:

  • "Allah’a ve Peygamber'e itaat ediniz ki size merhamet edilsin."[2]
  • "Kim Peygamber'e itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur." [3]
  • "Ey Peygamber de ki: Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı affetsin." [4]
  • "Ey Peygamber, de ki: Allah'a ve Peygamber'e itaat ediniz. Eğer yüz çevirirseniz biliniz ki Allah kâfirleri sevmez." [5]

Bu ayetlerden de anlaşıldığına göre Müslümanlar önce Allah’a sonra da Hazreti Peygamber'e itaatle emrolunmuşlardır. O'na itaat de Onun sünnetine tabi olmakla olur. Allah'ın insanlara bildirdiği emir ve yasaklar O'nun açıklamaları ve tatbikatı doğrultusunda anlaşılmış ve uygulanmıştır.

Namaz, oruç, zekât, hac gibi bir çok ibadetin yapılış şekilleri onun hadislerinden ve tatbikatından çıkartılmıştır. İslam âlimleri meselelerin çözümünde daima, Kur'an-ı Kerim'den sonra ikinci kaynak olarak hadis ve sünnete başvurmuşlardır.

PEYGAMBERİMİZİN FİİLLERİ

Sevgili Peygamberimizin bütün söz, fiil ve takrirleri sünnete dâhildir. Bağlayıcılık açısından Hazreti Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in fiilleri üçe ayrılır:

1- Dinî uygulamaları

Namaz, oruç, hacc gibi ibadetleri, evlilik, ticaret, alışveriş gibi sosyal hayata dair uygulamaları böyledir. Bu tür fiilleri sünnet olup onlara uymak gerekir.

2- Şahsî uygulamaları

Sadece Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e mahsus olan fiillerdir. Mesela Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in dörtten fazla hanımla evlenmesi gibi. Bu yalnızca Hazreti Peygambere has bir durumdur ve diğer müslümanlar için örnek teşkil etmez.

3- Beşerî uygulamaları

Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in insan olmasının bir gereği ve içinde yaşadığı toplumun bir geleneği olarak yiyip, içmesi, giyinip, kuşanması buna örnektir.

BİLGİ KUTUSU

Her peygamber gibi bizim peygamberimizin de şu temel görevleri vardır:

Tebliğ: Allah’tan aldığı vahiy mesajını eksiksiz olarak insanlara ulaştırması.

Tebyin: Tebliğ edilen mesajdaki kapalı ve anlaşılması güç konuları açıklaması.

Teşrî: Kuranın hüküm getirmediği konularda sünnetin bir hüküm ortaya koyması.

Temsil: Peygamberimizin taşıdığı mesajı hayatına uygulayarak örnek olması.

DİPNOTLAR

[1]  Ahzab, 21

[2] Ali İmran, 132

[3] Nisa, 80

[4] Ali İmran, 31

[5] Ali İmran, 32

Kaynak: İslamveihsan