Şüpheli Şeylerden Sakınmanın Fazileti
Müslümanın en belirgin ve temel vasıflarından biri helal ve haramı gözetmesidir. Bunun yanında şüpheli şeylerden uzak durmaktır. Peki hadisi şerif şüpheli şeyler hakkında ne buyuruyor? Hadisi nasıl anlamalıyız? Dr. Murat Kaya anlatıyor...
Şüphelilerden uzak durup helâl olanlara yönelmek gerekir. Harama düşmekten korunmak böylece sağlanmış olur.
Ebû Muhammed Hasan İbni Ali İbni Ebû Tâlib -radıyallahu anh- şöyle dedi:
Ben Resûlullah’tan -sallallahu aleyhi ve sellem-:
“Şüpheliyi bırak, şüphe vermeyene bak. Zira gönül, (sözde ve işde) doğrudan huzur, yalandan kuşku duyar” buyurduğunu belledim. (Tirmizî, Kıyâmet 60)
Bu hadisi şerif, haram olmayan, fakat şüpheli olan şeylerden sakınmayı emretmektedir. Bu hadisi teyit eden başka bir hadisi şerif de şöyedir:
Nu'man b. Beşîr (r.anhuma)'dan rivayet edilmiştir; der ki: Rasûlullah (s.a.v)'ı şöyle buyururken duydum:
"Şüphesiz helâl da bellidir, haram da bellidir. (Fakat) bunlar arasında (helâl mi, haram mı olduğu belli olmayan birtakım) şüpheli şeyler vardır; ben bu konuda size bir misâl vereceğim (bu konuyu size bir misâlle anlatacağım): Şüphesiz Allah (c.c) (girilmesi yasak olan) bir koru kurmuştur. Biliniz ki, Allah'ın korusu haram kıldığı şeylerdir. Şüphesiz hayvanlarını korunun etrafında otlatan kişi, her an oraya dalabilir ve şüphesiz şüpheli şeylere dalan kişi de (harama) her an esaret edebilir.”(Buhari, İman 39)
BENZER YAZILAR
- ŞÜPHELİ ŞEYLER NELERDİR?
- İSLAM'A GÖRE ŞÜPHELİ ŞEYLERDEN NASIL KAÇARIZ?
- MÜMİN NASIL OLMALI?
- HELAL LOKMA
- HASAN İBNİ ALİ İBNİ EBÛ TÂLİB (R.A.) KİMDİR?