Şûrâ Suresi 31. Ayet Meali, Arapça Yazılışı, Anlamı ve Tefsiri
Şûrâ Suresi 31. ayeti ne anlatıyor? Şûrâ Suresi 31. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...
Şûrâ Suresi 31. Ayetinin Arapçası:
وَمَٓا اَنْتُمْ بِمُعْجِز۪ينَ فِي الْاَرْضِۚ وَمَا لَكُمْ مِنْ دُونِ اللّٰهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَص۪يرٍ
Şûrâ Suresi 31. Ayetinin Meali (Anlamı):
Siz yeryüzünde Allah’ın kudret ve tasarrufundan kaçıp kurtulamazsınız. Allah’tan başka kendinize ne bir dost bulabilirsiniz, ne de bir yardımcı.
Şûrâ Suresi 31. Ayetinin Tefsiri:
Burada hitap edilenler, günahkârlardır. Günahları, kusur ve ihmalleri sebebiyle dünya hayatında bir kısım musîbet ve felaketlere maruz kaldıkları haber verilmektedir. Pek çok hata ve kusurlarını da Allah affetmektedir. Eğer Rabbimiz, her bir günah, zulüm ve haksızlığın cezasını anında verecek olsaydı, dünyada yürüyen bir tane bile canlı varlık kalmazdı. (bk. Fâtır 35/45) Bununla birlikte günahı olmayan mü’minlerin başlarına da musibetlerin geldiği bir gerçektir. Bunun bir sebebi, gösterecekleri sabır sayesinde manevî derecelerinin artırılmasıdır. Nitekim âyet-i kerîmede şöyle buyrulur:
“Sizi mutlaka biraz korku ve açlık ile; biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden noksanlaştırmak suretiyle imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele!” (Bakara 2/155)
Bu bakımdan mü’minlere gelen musibetler ve sıkıntılar onlar için keffarettir. Allah’ın dinini tebliğ, yaşama ve yaşatma yolunda çalışan kimsenin çektiği sıkıntılar ise, onun sadece günahlarına kefaret olmakla kalmayıp, aynı zamanda Allah katında derecesinin de yükselmesine vesiledir. Dolayısıyla böyle kâmil mü’minlerin, hastalık, imkânsızlık, baskı ve benzeri çektikleri çilelerle günahlarının cezalarını ödediklerini düşünmek doğru değildir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) Efendimiz’in bu âyetle ilgili yaptığı şu açıklama konuyu çok güzel bir şekilde izah etmektedir:
“Kim dünyada bir günah işleyip de bunun cezasına uğrarsa, Allah adâleti gereği onu âhirette ikinci defa cezalandırmayacaktır. Kim bir günah ileyip de Allah onu örter ve bağışlarsa, Allah kereminden ötürü, bağışlamış olduğu bu günahı âhirette tekrar cezalandırmayacaktır.” (İbn Mâce, Hudûd 33; Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 99, 159)
Bununla birlikte, günah işledikleri ve buna devam ettikleri halde başlarına bir musibet gelmeyen gafiller, Allah’ın kendilerini unuttuğunu, Allah’ı aciz bırakacaklarını ve O’nun kudret elinden kurtulacaklarını sanmasınlar. Bu mümkün değildir. Zira Allah, istediği zaman istediğini yapacak kudrete sahiptir. Bunun misali şudur:Şûrâ Suresi tefsiri için tıklayınız...
Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri
Şûrâ Suresi 31. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...
YORUMLAR