Şûrâ Suresi 36. Ayet Meali, Arapça Yazılışı, Anlamı ve Tefsiri

Kuran Meali ve Tefsiri

Şûrâ Suresi 36. ayeti ne anlatıyor? Şûrâ Suresi 36. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Şûrâ Suresi 36. Ayetinin Arapçası:

فَمَٓا اُو۫ت۪يتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَمَتَاعُ الْحَيٰوةِ الدُّنْيَاۚ وَمَا عِنْدَ اللّٰهِ خَيْرٌ وَاَبْقٰى لِلَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَلٰى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَۚ

Şûrâ Suresi 36. Ayetinin Meali (Anlamı):

Size verilen her şey ancak dünya hayatının gelip geçici menfaatidir. Allah katındaki nimetler ise inanıp yalnızca Rablerine güvenip dayananlar için her bakımdan daha hayırlı ve daha devamlıdır.

Şûrâ Suresi 36. Ayetinin Tefsiri:

Bu ve devam eden âyetlerde mü’minlerin fert ve toplum olarak kuşanmaları gereken mühim hususiyetleri ve mümtaz vasıfları beyân edilir: Manevî başarı ve kurtuluşun ilk şartı olarak “iman”dır. İmanın peşinden “Allah’a tevekkül” gelmektedir. Tevekkül, İslâmî mânada Allah’a güvenmek, O’nun hükmünün mutlaka meydana geleceğine kesin olarak inanmak ve alınması gereken tedbirleri almaktır. Dolayısıyla tevekkül; müslümanın, yapacağı işlerde tüm zahiri sebeplere sarılması, alınması gereken tedbirleri alması, çalışıp çabalaması, ama gönlünü bunlara bağlamayıp sadece Allah’a dayanmasıdır. Tevekkül, hiç bir zaman, çalışmayı ve sebebe sarılmayı terk edip, “Allah’ın dediği olur”, diyerek kenara çekilmek değildir. Nitekim Nebiyy-i Muhterem (s.a.s.), devesini salıvererek Allah’a güvendiğini söyleyen bir bedeviye “Onu bağla da öyle tevekkül et” buyurur. (Tirmizî, Sıfatü’l-Kıyamet 60) İşte sözü edilen müslümanların, güçleri nispetinde sorumluluklarını yerine getirerek Rablerine tevekkül halinde oldukları görülür.

Bu âyetle ilgili Şakîk-i Belhî şu tespitini nakleder:

“Yirmi yıl Kur’ân-ı Kerîm üzerine çalıştım; dünyayı âhiretten ancak öyle ayırd edebildim. Daha ziyade şu iki cümle üzerinde durdum:

- «Size verilen her şey ancak dünya hayatının gelip geçici menfaatidir.» (Şûrâ 42/36)

- «Size verilen şeyler, dünya hayatının geçici nimeti ve süsüdür.»” (Kasas 28/60)

İkinci olarak o mü’minler günahlardan uzak dururlar:

Şûrâ Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Şûrâ Suresi 36. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...