Suruç Saldırısıyla Hedeflenen Neydi?

ÜMMET

DAİŞ’in bu saldırı ile Türkiye’de Türkler ile Kürtler arasına fitne sokmak ve barış sürecine darbe vurmanın sonuçlarından istifade etmeyi düşünmüş olabileceği de dillendirilen Suruç saldırısında 34 kişi ölürken, 100'den fazla kişi de yaralandı.

Özellikle Suriye’de farklı hedefler doğrultusunda savaşan pek çok aktör var. DAİŞ ve PYD de bu savaşın iki aktörü. Biri çarpık bir din anlayışı üzerinden diğeri etnik aidiyet üzerinden özellikle Kuzey Suriye’de bir güç mücadelesi veriyorlar. Türkiye her iki örgütü de terör örgütü olarak görüyor. Her ikisine de aynı mesafede. Her iki örgüt de insan öğüten bu savaşta çok ciddi savaşçıya ihtiyaç duyuyor.

TÜRKİYE TOPRAKLARINDA GÜÇ MÜCADELESİ

Kuzey Suriye’de ele geçirdiği bölgelerde etnik temizlik yapmakla suçlanan PKK’nın, Suriye’deki kolu PYD’ye Türkiye’den çok büyük katılımın olduğu, Türkiye’deki PKK’lıların önemli bir bölümümün PYD saflarında savaştığı biliniyor.

Türkiye kamuoyuna pek yansımasa da kuzey Suriye’den Türkiye’ye sürekli cenazelerin gelmesi bu katılımın boyutlarını göstermesi açısından önemli. Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye gelen cenazelerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor.

Aynı şekilde terör örgütü DAİŞ’e de dünyanın dört bir tarafından olduğu gibi Türkiye’den de katılımların olduğu biliniyor. Hatta DAİŞ saflarında, PYD/PKK’ya karşı savaşanların çok önemli bir kısmının yine Kürtler olduğu sır değil. Dolayısıyla Suruç’taki saldırıyı DAİŞ ile PYD/PKK arasında Kuzey Suriye’de yaşanan güç mücadelesinin Türkiye topraklarındaki bir yansıması olarak görmek mümkün.

TÜRKLERLE KÜRTLER ARASINA FİTNE SOKAN PLAN

Tabii Suruç’taki terör eylemini bir taşla birkaç kuş vurma provokasyonu olarak da okumak mümkün. DAİŞ bu saldırı ile hem Türkiye’den PYD/PKK saflarına akışı engellemek için bir gözdağı vermek hem de son dönemde örgüte yönelik daha sert tedbirler alan, DAİŞ hedeflerine yönelik istihbarat bilgileri koalisyon güçleriyle paylaşan Türkiye’ye “daha fazla ileri gitme, terörü topraklarına yayarım” tehdidi yöneltilmiş olabilir.

DAİŞ’in ayrıca bu saldırı ile Türkiye’de Türkler ile Kürtler arasına fitne sokmak ve barış sürecine darbe vurmanın sonuçlarından istifade etmeyi düşünmüş olabileceği de dillendiriliyor. Bu noktada Türk Silahlı Kuvvetlerinin PKK ile çatışmasının DAİŞ’in işine geleceği, kendisine karşı savaşanların güçlerinin bölüneceği hesaplanmış olabilir. Ayrıca Türkiye’nin kendi içindeki Kürt sorununa odaklanmak zorunda kalacağı sınırlarının dışındaki problemlere çok fazla eğilemeyeceği de iddia ediliyor.

Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, Ağustos 2015, 354. Sayı