Süt Hısımlığı Nedir? Süt Hısımları Kimlerdir?
Süt hısımlığı nedir, nasıl oluşur? Süt hısımları kimlerdir?
Süt emme çağındaki bir çocuğun kendi annesinden başka bir kadından süt emmesi halinde, bu çocukla, süt emziren kadın ve bu kadının yakınları arasında meydana gelen hısımlığa “süt hısımlığı” denir.
SÜT HISIMLIĞI NASIL OLUŞUR?
Âyette süt ana ve süt kardeşten söz edilmiş, Hz. Peygamber’in (sallallahu aleyhi ve sellem); “nesepçe haram olanlar süt yoluyla da haram olurlar.” [1] hadisi yasağın kapsamını genişletmiştir. Buna göre, süt anne, süt nine, süt hala, süt teyze ve süt kardeş veya yeğenle evlenme yasağı vardır. İmam Ebû Hanîfe’ye göre, sütün ilk iki buçuk yıl, çoğunluğa göre ise ilk iki yıl içinde emilmesi gerekir. Haramlık doğuracak sütün miktarı, çoğunluğa göre az olabilir, İmam Şâfi’ye göre aralıklarla en az beş defa doyurucu süt emilmesi gerekir.
SÜT HISIMLARI KİMLERDİR?
Fakihlerin büyük çoğunluğuna göre süt hısımlığı dolayısıyla şu kimselerle evlenilmez:
a) Süt yönünden usul (sütanne, sütbaba, sütnineler, sütdedeler).
b) Süt yönünden fürû (sütçocuklar, süttorunlar).
c) Sütanne ve sütbabanın gerek nesep gerekse süt hısımlığı yoluyla fürûu. Baba bir sütkardeşler de buna dahildir. Meselâ bir kimsenin iki karısından biri bir erkek çocuğu, diğeri bir kız çocuğu emzirse bunlar baba bir sütkardeş olduklarından birbirleriyle evlenemezler.
d) Sütdede ve sütninenin çocukları (süthala, sütamca, sütteyze, sütdayı).
e) Eşin süt usulü (eşin sütannesi, sütbabası, sütnineleri, sütdedeleri).
f) Eşin süt fürûu (eşin sütçocukları, süttorunları).
g) Süt usulün eşleri (sütannenin, sütbabanın, sütdedelerin, sütninelerin eşleri).
h) Süt fürûun eşleri (sütçocukların, süttorunların eşleri). Süt hısımı olan iki kadından biri erkek kabul edildiğinde diğeriyle evlenmesi mümkün değilse bu ikisi aynı anda bir nikâh altında tutulamaz.
Takıyyüddin İbn Teymiyye ve İbn Kayyim el-Cevziyye’ye göre ise süt hısımlarının sıhrî hısımları, yani e, f, g ve h şıklarında zikredilenler süt hısımı sayılmadığı gibi süt hısımı olan iki kadının aynı anda bir nikâh altında tutulması da câizdir.
Dipnot:
[1] Buhârî, Şehâdât, 7; Müslim, Radâ, 1.
Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, Erkam Yayınları, DİA