Sütçü İmam Milli Mücadele Sırasında Neler Yapmıştır?
Sütçü İmam kimdir, milli mücadele sırasında neler yapmıştır? Abdullah Sert Hocaefendi, Hace Musa Topbaş Efendi’nin İslam Kahramanları 3 eserinden Sütçü İmam ve Şahin Bey’in hayatlarını ve kahramanlıklarını anlatıyor.
SÜTÇÜ İMAM’IN MİLLİ MÜCADELEYE KATKILARI
Düşman işgali altında bulunan Maraş’ta Türk namusunu koruyan ve ilk kurşunu atan bu kahraman, 1871 yılında Maraş’ta dünyaya geldi. Babasının adı Kireççi Ömer, annesinin adı Emine hanımdır. Asıl adı İmam’dır. Maraş’ta Hacı İmam lakabıyla tanınırdı. Adının yanında mesleği de imamlıktı.
Beş vakit namaz haricindeki vakitlerini süt sattığı dükkanında geçiren Sütçü imam, “İslâmiyet maişet için çalışmayı da bir nevi ibadet kabul eder ve Allah boş duranları sevmez” sözlerini yerine getirmeye çalışırdı. Osmanlılar zamanında her nevi mesleğin bir üniforması olduğu için, buna alamet olmak üzere imamet sarığı devamlı olarak başında bulunurdu.
Maraş’ın Fransızlar tarafından işgali sırasında, bütün şehre bir hüzün çökmüştü. 30 Ekim 1919 Cuma günü sabah saatlerinde, hamamdan çıkan iki Türk hanımına saldıran Fransız askerini dükkandan gören, Sütçü İmam dayanamayarak tabancası ile onları öldürdü. Böylece Maraş’ın kurtuluş destanı başladı. Sütçü İmam’ın attığı kurşunlar, bir kurtuluş destanının öncüsü oldu.
Olaydan sonra Ahırdağı’na çıkan Sütçü İmam, Fransızların 12 Şubat 1920 sabahı Maraş’ı terk etmesi ile şehre döndü.
Günümüzde Maraş’ın Uzunoluk çarşısında bir abide üzerinde şu yazılar vardır:
“30 Teşrin 1919’da Sütçü İmam, Türk namusunu burada silahıyla korudu.”
Maraş harbinden gazi olarak çıkan Sütçü İmam’a Maraş Belediyesi’nce kaledeki topun idaresi verilmişti. Sütçü İmam 1922 Kasım’ında bu vazifeyi ifa ederken, barutun ateş almasıyla yandı. Derhal tedavi altına alındı ise de iki gün sonra 25 Kasım 1922’de vefat etti. (Rehber Ansiklopedisi, c. 16; s.22)
Kaynak: Sâdık Dânâ, İslam Kahramanları 3, Erkam Yayınları
YORUMLAR