Taalluk Ne Demek?

NE NEDİR?

Taalluk nedir? Taalluk kelimesi ne anlama gelmektedir? Taalluk kelimesine örnek cümleler...

Taalluk: İlgi, nisbet münâsebetler, râbıta, bağlantı ve ilinti gibi anlamlara gelmektedir.

TAALLUK KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Hazret-i Ömer’in oğlu Abdullah da, Bakara Sûresi’ni öğrenip hayâtına tatbik için âyetleri üzerinde tam sekiz sene çalışmıştır. (Muvatta’, Kur’ân, 11)

Zira onlar Kur’ân-ı Kerîm’i; ferâizini, ahkâmını ve bunlara taalluk eden şeyleri öğrenerek okuyorlardı. Âyet-i kerîmeleri tefekkürde derinleşip hayatlarına intikal ettiriyorlardı. (Kettânî, Terâtib, II, 191)

*****

Her zaman olduğu gibi günümüzde de insanların çoğu, inandığı gibi yaşayamadığı takdirde, yaşadığı gibi inanmaya başlıyor. Başlangıçta mecbûrî görülerek yapılan gayr-i İslâmî bâzı ticârî faaliyetler, zamanla zihinde meşrûlaşarak kişinin îmânına zarar verecek noktaya gelebiliyor.

Bu bakımdan ticâretle iştigâl edenler, meselenin îtikāda taalluk ederek îmâna zarar veren bu noktasından dolayı, daha en başından itibâren “haramdan korunma”ya son derece titizlik göstermelidirler.

*****

Gerek müsteşriklerden, gerekse felsefe kanadından gelen bu bâtıl fikirlerin az ve cüzʼî olması da, aslâ mâzur görülmelerini sağlayamaz. Zira bunların, îtikâda taalluk eden bir ilâhî hüküm akkında şüphe veya tereddüde sebep olması, kişiye zarar olarak yeter de artar bile.