Tabaklarınızı Dörde Bölün!

SIHHAT

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Tatlıağaç diyabet hastalığının sağlıklı ve dengeli beslenme ile önlenebileceğini belirtirken, Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, diyabet hastalarının ilaç almalarının çok önemli olduğunu ancak ilaçların tek başına yeterli olmadığını, sağlıklı beslenmeye de çok dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Modern çağın hastalığı diyabet artık yaşa bakmaksızın çocukların da kapısını sıkça çalıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşan Tip 2 diyabete, sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve aşırı kilo zemin hazırlarken, günlük yaşantıda alınacak bazı önlemlerle bu tehlikeli hastalığı önleyebilmek, en azından öteleyebilmek mümkün.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Tatlıağaç, diyabetin görülme sıklığında son 10 yılda yüzde 90 artış yaşandığını belirterek “Şu anda yetişkinlerin yüzde 13’ünde diyabet hastalığı var. Diyabet hastalığındaki artışın nedenleri arasında hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve ideal kilonun üzerinde olması geliyor. Oysa diyabet gerekli önlemlerin alınmasıyla önlenebilir bir hastalık” diye konuştu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya da, diyabette sağlıklı beslenmenin püf noktalarından kan şekeri dengesinin önemine, doğru karbonhidrat seçiminden sağlıklı ara öğün tercihleri ve besin etiketi okumaya dek birçok konuda önemli bilgiler verdi.

TABAK MODELİNİ BENİMSEYİN

Diyabet hastalarının yeterli ve doğru besin seçimi yapmalarının, ‘tabak modeli’ denilen beslenme yaklaşımını benimsemelerinin önemli olduğunu belirten Kamuran Diğdem Özkahya “Tabaklarınızı dörde bölün. Her bir bölümde, et ve et ürünleri (tavuk, balık, kırmızı et, peynir, yumurta, baklagiller), sebze, süt ve yoğurt grubu besinler ile tahıl grubu (bulgur, makarna, tahıllı ekmek) besinlere yer verin” dedi. Brokoli, elma, salata, kepekli makarna, nohut ve tahıllı ekmeğin kan şekerini daha yavaş yükselten besinler olduğundan tercih edilmesini, buna karşın patates, beyaz ekmek, muz, mısır, meyve suyu ve reçel gibi kan şekerini daha çabuk yükselten besinlerden uzak durulması gerektiğini belirten Kamuran Diğdem Özkahya yemeklerin yavaş yenilmesinin de çok önemli olduğunu söyledi.

DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENME

Diyabet hastalarının ara öğünleri ihmal etmemelerini, kahvaltıyı atlamamalarını, kahvaltıda poğaça, börek gibi hamur işlerinden kaçınmalarını, ideal kilolarını korumaları gerektiğini vurgulayan Özkahya, ambalajlı ürünlerin besin etiketlerinin de mutlaka okuması önerisinde bulunarak, diyabet ilaçlarının da tek başına yeterli olmayacağını vurgulayarak “Ne kadar düzenli ilaç kullanılıyor olunsa da aynı oranda düzenli, yeterli ve dengeli beslenmek gerekir” dedi.