Tabiileri Yetiştiren İlim Merkezleri
Meşhur tâbiîler; İslam devletinin sınırları genişledikten sonra Mekke, Medîne, Kûfe, Basra, Şam ve Mısır gibi ilim merkezlerinde yetişmişlerdir.
Hazreti Peygamber döneminde başlayan fetihler onun vefatından sonra da devam etmiştir. Özellikle râşid halîfeler devrinde, İslam coğrafyası süratle genişlemiş, böylece İslam devletinin sınırları İspanya’dan Çin'e kadar uzanmıştı.
Sahabeden bazıları fethedilen bu yeni yerlere yerleşmiştir. Sahabîlerin yerleşmiş oldukları şehir ve kasabalar, kısa bir zamanda birer ilim merkezi haline gelmişlerdir. Bunun sebebi de, Hazreti Peygamberin dizi dibinde yetişmiş, Kur'an, Sünnet ve Fıkıh bilgisine sahip sahabîlerin etrafında, onlardan bu bilgileri almak isteyen bir öğrenci halkasının bulunmasıdır. Öğretmeni sahabi, öğrencileri tâbiîler olan bu ilim merkezlerinde, hadis ve diğer İslamî ilimlerin temelleri atılmıştır.
Meşhur tâbiîler, işte bu ilim merkezlerinde yetişmişlerdir. Bu ilim merkezlerinden bazıları şunlardır: Medîne, Mekke, Kûfe, Basra, Şam ve Mısır.