Tadil-i Erkan Nedir? Ne Anlama gelmektedir?
Tadil-i erkan nedir? Tadil-i erkan ifadesi ne anlama gelmektedir? Tadil-i erkan ifadesine örnek cümleler...
Tadil-i erkan: İbadetleri esaslarına riâyet ederek düzgünce edâ etmek; namazı usûlüne uygun kılmak anlamına gelmektedir.
TADİL-İ ERKAN İFADEİSNE ÖRNEK CÜMLELER
Kur’ân’da namaz ibadeti emredilmekte, fakat onun nasıl kılınacağının tafsîlâtı; yani rekât sayıları, içinde okunacak sûre ve duâları, tâdil-i erkânı gibi hususlar, hep Sünnet’ten öğrenilmektedir.
*****
“Biz, kendisinden (hadis) almak için bir kişinin yanına gittiğimizde, önce onun namaz kılışına dikkat ederdik; eğer namazını güzel kılarsa; «O, diğer işlerini de güzel yapar.» diyerek yanına otururduk. Namazını huşû ve tâdil-i erkâna riâyet etmeden kılarsa; «Onun diğer işleri de menfîdir.» diyerek yanından kalkardık.”
*****
Her oluşta bir hayır vardır, diyerek bundan sonraki hayatınızı oğlunuz gibi istikâmet üzere devâm ettirebilirseniz, kaybettiğiniz maddî zenginliğe mukâbil, nice mânevî zenginlikler elde edebilirsiniz. Bunun da ilk şartı, namazda ciddî ve istikrarlı olmaktır. Bol bol tevbe-istiğfâr edip namazlarınızda tâdil-i erkâna riâyet ediniz.” dedi.
*****
Namaza devam etmek kadar, namazı tâdil-i erkâna riâyet ederek huşû ile kılmak da son derece mühimdir. Zira makbul bir namaz, kalp ve beden âhengi içinde, duygu derinliği ile kılınan namazdır. Nitekim Rabbimiz şöyle buyurmuştur:
“Muhakkak ki (şu) mü’minler felâh bulmuştur (ebedî kurtuluşa ermiştir): Onlar ki, namazlarında huşû içindedirler.” (el-Mü’minûn, 1-2)
YORUMLAR