
Taha Suresinin 112. Ayeti Ne Anlatıyor?
Taha suresinin 112. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? Yapılan hiçbir iyiliğin zayi olmayacağını bildiren âyet; Taha suresinin 112. ayetinin Arapçası, meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...
Taha Suresinin 112. ayetinde şöyle buyrulur:
Taha Suresi 112. Ayet Arapça:
وَمَنْ يَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحَاتِ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَا يَخَافُ ظُلْمًا وَلَا هَضْمًا
Taha Suresi 112. Ayet Meali:
Mümin olarak dünya ve ahiret için yararlı iyi işler yapan kimseye gelince, ne büsbütün, hatta ne de kısmen haksızlığa uğramaktan korkar. (Tâ-Hâ, 20/112)
YAPILAN HİÇBİR İYİLİK ZAYİ OLMAZ
Bilgi:
Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’i insanların öğüt alması için indirmiştir. Kim bu öğütlerden yüz çevirirse kıyamet gününde bunun günahını yüklenecektir. Yüce Allah, bu dünyada herkesin yaptıklarını en ince ayrıntısına kadar bilmektedir. İman edip sâlih amel işleyenlerin ise o zor günde tedirgin olmasına gerek yoktur. Zira orada imanlarının ve yaptıkları iyiliklerin karşılığı kendilerine tastamam verilecektir.
Mesaj:
- Allah katında sadece müminlerin yaptığı iyilikler mükâfatlandırılacaktır.
- Müminler yaptıkları iyi amellerin karşılığını eksiksiz bir şekilde/tam olarak alacaklardır.
Kelime Dağarcığı:
Zulüm: Belirlenmiş sınırları çiğneme, haktan batıla sapma, kendi hak alanının dışına çıkıp başkasını zarara sokma.
Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler
TEFSİR
Taha Suresi 112. Ayet Tefsiri:
- Bütün yüzler, her zaman diri, her şeyin varlığı kendisine bağlı olan ve kâinatı yöneten Allah’ın önünde eğilmiştir. Zulüm yüklenerek gelen kimse, gerçekten hüsrâna uğramıştır.
- Mü’min olarak sâlih ameller işleyen kimse ise, ne bir haksızlığa uğramaktan korkar, ne de sevaplarını eksik almaktan.
O dehşetli kıyâmet günü bütün yüzler, yâni bütün insanlar dâimî bir hayat sahibi olan, hiçbir zaman ölmeyecek olan, her şeyin hâkimiyeti, idâre ve tasarrufu kudret elinde bulunan Yüce Allah’a zilletle boyun eğeceklerdir. O’nun, haklarında vereceği her hükme teslim olacaklardır. O gün, dünyadan zulüm yüklenerek gelenler hüsrâna uğrayacaklardır. Bu zulmün en büyüğü şüphesiz ki şirk günahıdır. Allah şirk günahını affetmeyecektir. Bu konuda Nebiyy-i Ekrem (s.a.s.) şu ikazda bulunur: “Zulümden kaçının. Çünkü zulüm kıyâmet gününde zâlime zifirî karanlık olacaktır. Cimrilikten de sakının. Çünkü cimrilik sizden önceki toplumları helak etmiş, onları birbirlerinin haksız yere kanlarını dökmeye, haramlarını helâl saymaya sevketmiştir.” (Müslim, Birr 56)
İmanla birlikte sâlih amel işleyenlere gelince, onlara ne yaptıkları kötülüklere fazladan bir ilâve yapılır, ne de hak ettikleri mükâfattan bir eksiltme yapılır. Böyle bir haksızlık olmayacağı gibi, aksine belki de Allah onların günahlarını affedecek, amellerinin mükâfatını da kat kat fazla verecektir.
Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com
YORUMLAR