Taharet Alırken Sağ Eli Kullanmak Caiz midir?
Taharet hangi elle alınır? Dinen taharet alırken sağ eli kullanmak caiz midir?
İslam’da sağ ve sol eli kullanmanın hükmü ile ilgili hadisler...
SAĞ ELLE TAHARET ALMAK CAİZ Mİ?
Abdullah bin Katade’nin babası Katade radıyallahu anh’dan nakline göre; Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sizden biriniz küçük abdest bozarken erkeklik uzvuna sağ eli ile dokunmasın. Helâya gittiği vakit sağ eli ile silinmesin, (bir şey) içerken de tek solukta içmesin.” (1)
-
Hadisin İzahı
Sağ el yemek ve içmek için, sol el de temizlik için kullanılır. Sol eli olmayanlar tabii sağ el ile temizlenmeye mecburdurlar. Tek solukta su içmenin mahzûru sıhhat yönündendir. Çünkü su tek solukta içilince bardağa solunur. Bardağa solumaksa mikropların suda toplanmasına, mideye daha çabuk inmesine sebeb olur.
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in zevcesi Hafsa radıyallahu anha’dan: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sağ elini yemek içmek ve elbisesi için sol elini de bunların dışındaki işler için kullanırdı.
Aişe radıyallahu anha dedi ki: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in sağ eli temizliği ve yemeği için sol eli de helâsı, vücudunda ve elbisesinde olan pisliği temizlemek içindi. (2)
-
Hadislerin İzahı
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem elbisesi ve vücuduna bulaşan yıkanması gereken her şeyi sol elini kullanarak yıkardı.
Dipnotlar:
(1) Buharî Kitâb’utlTahâret, b. 19, c. 1, s. 47; Müslim, Kitâb’ut Tahâret, b. 18, n. 267, c. 1, s. 225; Tirmizî, Ebvâb’ut Tahâret, b. 11, n. 15, c. 1, s. 23; Neseî, Kitâb’ut Tahâret, b. 5, n. 25, c. 1; İbni Mâce, Kitâb’ut Tahâret, b. 15, n. 310, c. 1, s. 113
(2) Buharî, Kitâb’ul Vudu, b. 31, Libas ve Etime; Müslim, Kitâb’ut Tahâret, b. 19, n. 268, c. 1, s. 226; Tirmizî, Kitâb’us Salât, b. 428, n. 608, c. 2, s. 506; Neseî, Kitâb’ut Tahâret, n. 112, c. 1, Kitâbu Zinet n. 5062; İbnli Mâce, Kitâb’ut Tahâret, n. 401
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebu Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları