Takva Ehlinin Beş Özelliği

İbadet Hayatımız

Hazret-i Osman -radıyallâhu anh- takva ehlinin beş özelliğini sıralıyor.

TAKVA EHLİNİN 5 ALÂMETİ

Hazret-i Osman -radıyallâhu anh- buyurur: “Beş şey takvâ ehlinin alâmetidir:

  1. Sâlihler ve sâdıklarla (Hak dostlarıyla) beraber olmak.
  2. Nefsini ıslâh edip diline hâkim olmak.
  3. Dünyalıklardan nefsine hoş gelen bir şeye eriştiğinde onun zarar-ziyanını ayırt edebilmek, dinden kendisine az bir şey bile nasip olduğunda onu da ganimet bilmek.
  4. Haram karışır endişesiyle midesini helâlden (de olsa tam olarak) doldurma(yıp riyâzat hâlinde ol)mak.
  5. (Hiçlik ve tevâzû hissiyâtı sebebiyle) bütün insanların kurtulduğunu, yalnız kendisinin mahvolduğunu düşünmek.”

"TAKVA HAYATI YAŞAMAK"

Takvâ hayatı yaşamak demek; Cenâb-ı Hakk’a dost olabilmek, cenneti kazanabilmek, cennetin güzelliklerinden, derinliklerinden, ilâhî ikramdan anlayabilecek bir kalbe dünyada sahip olabilmek demektir.

Bu sebeple takvâ; kulun, her davranışında, her hâlükârda, hattâ her nefeste Cenâb-ı Hakk’ın rızâsının aranmasıdır. Böylece kul, Allah Rasûlü’ne büyük bir aşk ve muhabbet ile bağlanacak, bütün mahlûkāta da Hâlık’ın nazarıyla merhamet ve şefkat ile bakacaktır.

SÂLİH BİR KUL OLMA GAYRETİ

Velhâsıl insan, bir hiçken yoktan var edildiğini unutmayarak, insanlar nazarında îtibar sâhibi olmaktan ziyâde Allah katında sâlih kul olmanın gayreti içinde olmalı ve şu fânî âlemde en sağlam sığınak ve en çok muhtaç olduğumuz «takvâ»ya sımsıkı sarılmalıdır.

Zira ancak takvâ sahibi kullar, tefekkürde derinleşir; açan çiçeklerin, öten kuşların, meyveli ağaçların lisânına âşinâ olurlar. Onlardaki zarâfet, incelik ve güzelliği, rûhânî hayatlarına aksettirirler. Çiçekler gibi ince ruhlu, meyveli ağaçlar gibi ikram sahibi olurlar. İşte bunlar, Allâh’ın, Kur’ân-ı Kerîm’de senâ ettiği bahtiyar kimselerdir.

Kaynak: Osman Nûri Topbaş,  40 Soru 40 Cevap, Erkam Yayınları