Tansiyon Hastaları Sıcaklarda Nasıl Beslenmeli?
İç hastalıklar ve kardiyoloji uzmanı Dr. Hayri Parlar, sıcak yaz günlerinde kalp-damar, tansiyon hastalarına önerilerde bulunuyor.
* Ağır, yağlı yemeklerden kaçınılmalı, bol sebze-meyve tüketilmelidir. Yağ olarak zeytinyağı, ay çiçek yağı gibi bitkisel yağlar tercih edin.
* Az ve sık sık yemek yenmeyi unutmayın.
* Haftada 2 gün kırmızı et, diğer günlerde balık ve tavuk tercih edilmeli. Kalp için Omega-3 içeriği de olan balık en fazla önerdiğimiz et türüdür.
* Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli. Soda, ayran gibi içecekler de tüketilebilir ama su en önemli sıvı kaynağı olmalı. Kalp, böbrek yetersizliği ya da yüksek tansiyon hastaları günlük tuz ve sıvı alımı konusunda doktorları ile görüşmeli.
HAZIR GIDA YASAK?
Hazır gıdalarda koruyucu olarak sodyum içeren kimyasallar kullanılıyor. Yerken çok tuzlu gelmese de vücudumuz için bu tuz anlamına gelmektedir.
Bu nedenle herkesin özellikle de kalp hastalarının tüketmemesinde fayda var.
* Kola, kahve, demli çay kafein içeriği nedeniyle çarpıntı, ritim bozukluklarına neden olabilir veya tansiyonu etkileyebilir.
* Kalp hastaları doktorları farklı şekilde önermedikçe az tuz tüketmeli, günde 2-3 gr tuzu geçmemeli, bu miktar tuz pratik olarak bir silme çay kaşığıdır.
Bu kadar tuz da peynir, zeytin, ekmek gibi kendiliğinden tuzlu gıdalarla alınmaktadır.
* Kurubaklagiller gibi lif oranı yüksek gıdalar tüketin. Beyaz ekmek yerine tahıllı ekmekler kullanılmalı. Yüksek oranda lifli gıdaların da kan kolesterol seviyesini düşürmeye katkısı vardır.
ANİ SICAK FARKI DAMARI BÜZÜŞTÜRÜR
Güneş ışınlarının dik olarak geldiği 11-16 saatleri arasında hem yüzmemek hem de güneş altında olmamak önemli. Sadece serinleme amacıyla yüzmeden deniz ya da havuza kısa süreli girilebilir. Sıcaktan bunaldıktan sonra vücut ısısı yüksek iken hızlıca değil, alıştıra alıştıra suya girilmeli, balıklama suya atlanılmamalı.
Ani sıcaklık farkı damarlarda büzüşme ve kalp krizi riskini artırabileceğini unutmayın!