Tarihi Lezzet 'harput Köfte'

Afiyet

Tarihi 17. yüzyıla kadar uzanan, halk arasında "içli köfte" de denilen Harput köfte, Elazığ mutfağında hazırlanan yemeklerin baş tacı olmaya devam ediyor.

Adı ve tadı tarihten gelen Harput köfte, Elazığ mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Tarihi 17. yüzyıla uzanan, Anadolu mutfağına Arap Yarımadası'ndan girdiği bilinen, halk arasında "içli köfte" de denilen Harput köfte, Elazığ'da hazırlanan yemeklerin baş tacı olmaya devam ediyor.

Tutmaç, umaç aşı, anam aşı, kara kavurma, ayran aşı, kündüme, lovik çorbası, kurutlu çorba, kelecoş, bumbar, gömme ve üfeleme gibi 150'ye yakın yemek çeşidine sahip, tarihi Oğuzlara dayanan Elazığ mutfağında Harput köfte ayrı bir öneme sahip.

Harput köfte, yörede bayram başta olmak üzere özel günlerde hazırlanan sofraların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin mutlaka tatmak istediği, kentin önde gelen restoranlarında da ikram edilen köfte, gastronomi turizminde marka değer olma yolunda ilerliyor.

Bulgurlu harç ve kıymalı içle Anadolu kadınının maharetli ellerinde şekillenerek her biri ceviz büyüklüğünde "lokmalık" hazırlanan köfteler, ocakta tereyağı, ev salçası ve suyla yapılan sosta pişiriliyor.

Tercihe göre soslu veya süzülerek ikram edilen, adını tarihi Harput Mahallesi'nden alan köfte, sofraları görsel bir şölene dönüştürüyor.

ELAZIĞ'IN ZENGİN MUTFAĞI

Elazığ Belediyesi bünyesinde hizmet veren restoranda yöresel yemekler aşçısı Nurdan Özçelik (46), Elazığ'ın içli köftesinin, kullanılan malzeme ve hazırlanışı açısından diğer illerdekinden farklı olduğunu söyledi.

Hem iç malzemesi hem de dış kaplamasında satırda dövülmüş yağsız kıyma kullandıklarına işaret eden Özçelik, şöyle konuştu:

"Soğanları küçük küçük doğrayıp tereyağında kavuruyoruz. Sonra kıyma, ince ince doğranan biber, domates salçası, tuz, pul biber, karabiber, ceviz ve maydanozu kavuruyoruz. Daha sonra bu iç malzemeyi soğumaya bırakıyoruz. Değirmende çekilen köftelik bulgur ile satırda dövülen kıyma, tuz ve pul biberi yoğurarak da köftenin dış kısmını hazırlıyoruz."

Özçelik, Elazığ'ın içli köftesinin biraz daha küçük yapıldığını, özelliğinin ise dış kısmının ince açılması olduğunu belirtti.

Başka illerde içli köftenin kızartılarak ikram edildiğini, Elazığ'da ise salçalı suda pişirildiğini anlatan Özçelik, "Elazığ zengin bir mutfağa sahip. Yüzyıl önce ninelerimiz yemeklerimizi nasıl yapmışsa biz de o şekilde yapmaya devam ediyoruz.” dedi.

Müşterilerden Muhammer Çorbacıoğlu (55) ise Elazığ'a gelen misafirlere en başta ikram edilecek yemeğin içli köfte olduğunu vurguladı.

Çorbacıoğlu, geçmişte her evde sıkça yapılan Harput köftenin, son yıllarda misafir geldiği zaman hazırlandığını söyledi.

MALZEMELERİN BESİN DEĞERİ YÜKSEK

Fırat Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kader Uğur, Harput köftede kullanılan malzemelerin besin değerinin yüksek olduğunu bildirdi.

"İçli köftede kullanılan ceviz, omega 3 bakımından zengin." diyen Uğur, kızartılması yerine kaynatılmasının da köftenin hafif olması bakımından önem taşıdığını dile getirdi.

Uğur, köftedeki bulgurun, düşük glisemik indeksi nedeniyle diğer karbonhidratlara göre daha masum olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA