Tarihin Mistik Havasında Kitap Okuma Keyfi

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki tarihi Hasan Paşa Hanı içinde bulunan ve kitapçıya dönüştürülen mekana gelenlerin kimi kitap satın alıyor kimi de burada kitap okumanın keyfini yaşıyor.

Medeniyetler şehri Diyarbakır, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi surları, İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulu Cami, İçkale Müze Kompleksi, peygamber makamları ve türbeleri ile zengin tarihi ve kültürel potansiyeli bünyesinde barındırıyor.

Her sokağı tarih kokan Sur ilçesindeki tarihi Hasan Paşa Hanı içinde bulunan ve kitapçıya dönüştürülen mekana gelenlerin kimi kitap satın alıyor kimi de tarihi ortamda kitap okumanın keyfini yaşıyor.

Ensar Kitabevi yöneticisi Muhammed Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Hasan Paşa Hanı içinde yer alan 800 metrekarelik alanı 2006'da Vakıflar Bölge Müdürlüğünün restore et işlet devret modeli ile devraldıklarını, temizledikleri alanı 2008'de kitabevine dönüştürdüklerini ve mekanı kitapseverlerin hizmetine sunduklarını söyledi.

Atıl durumda olan tarihi mekanı kitabevine dönüştürmenin sevincini yaşadıklarını kaydeden Acar, 10 yıldır kentin kültürel anlamda tanıtımına bu şekilde katkı verdikleri için mutlu olduklarını belirtti.

"KİTAP OKUYAN İNSAN CEHALETİ YENER, KİMSEYE ZARAR VERMEZ"

Acar, şöyle konuştu:

"İnsanlar ücret ödemeden gelip kitaplarını okuyabilir. Kitap almaya gücü yetmeyen öğrenciler, istedikleri kitabı raftan alıp okuyabiliyorlar. Bu hizmet bizi mutlu ediyor. Sağladığımız ortam birçok kütüphane ortamından daha iyi. Gelenler hoşnut oluyor. Sürekli gelen gençler var. Bu hizmetimizden memnunlar. Buraya gelenler binlerce kitaba ulaşabiliyorlar. Burada güncel ve tarihi romanlar, felsefe, psikoloji, sosyoloji gibi piyasada olan bütün kategorilerde kitaplarımız mevcut. İsteyen istediği bölümden kitabını alıp okuyabiliyor."

Herkesi tarihi mekanda kitap okumaya ve çay içmeye davet eden Acar, bütün vatandaşların bu ortamı görmesini istediklerini anlattı.

Acar, "Mekan ile kentin kültürel atmosferine de bir katkı sunuyoruz. Bunu sunmaktan gayet memnunuz. Böyle bir ortamı bu şehre kazandırdığımız için mutluyuz. İnşallah uzun yıllar bu şehre hizmet etmeye devam edeceğiz. Kitap okumak önemli. Dinimizin ilk emri 'oku'dur. Bu da okumanın önemini gösteriyor. Kitap okuyan insan cehaleti yener, kimseye zarar vermez. İnsanların günde en az 10 dakika bile olsa kitap okumasını tavsiye ediyorum." diye konuştu.

NEZİH BİR ORTAM VAR

Bilgisayar mühendisi Hediye Diri de Hasan Paşa Hanı içinde yer alan kitabevini sık sık ziyaret ettiğini, tarihi bir yer olduğu için çok ilgisini çektiğini dile getirdi.

Tarihi yerleri sevdiğini anlatan Diri, "Burası çok hoşuma gitti. Burada hem kitap okuyabiliyoruz hem de beğendiğimiz kitapları satın alabiliyoruz. Nezih bir ortam var. Oturup kitap okuduğumuzda bize çay ikram ediyorlar. Sessiz ve güzel bir ortam." diye konuştu.

"KİTAPLAR İNSANIN KALBİNE, AKLINA VE RUHUNA HİTAP EDER"

Emrullah Ezgin ise kitabevinde ders tekrarı yaptığını aktararak, mekanı çok beğendiğini söyledi.

"Böyle bir ortamda kitaplarla olmak bambaşka bir duyguyu ifade ediyor. Kitaplar insanın kalbine, aklına ve ruhuna hitap ettiği gibi, ortam da insanı geçmişe götürüyor." diyen Ezgin, kitapseverleri tarihi mekanda kitap okumaya davet etti.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.