Tarihselcilik Fikri Nasıl Doğmuştur?
Tarihselcilik fikri nasıl doğmuştur? Tarihselcilik fikri neyi savunur?
"İslâmiyet’in cihanşümûl vasfına rağmen, son asırlarda, müsteşriklerin tesiriyle bazı ehl-i sünnet dışı şahıslar, “tarihselcilik” diye bir safsatayı ileri sürmüşlerdir.
Bu bâtıl anlayış, Kur’ân ahkâmının, hattâ neredeyse anlattığı kıssalara varıncaya kadar birçok muhtevâsının, indiği döneme has ve bölgenin şartlarına münhasır olduğunu iddia eder. Sahibini küfre götürecek olan bu bâtıl anlayışa göre, Kur’ân’ın ahkâmı âdeta emekliye ayrılmıştır!.. Onun yerine insanlar, sadece Kur’ân’ın ahlâkî görüşlerinden ilham alarak, kendileri hukuk geliştirebilirler.
Meselâ, Kur’ân’ın bütün tafsilâtıyla bildirdiği miras hükümlerini[1] bir kenara kaldırıp, beşerî bir düzenle miras taksimine girilmesini teklif etmektedirler.
Bu tarafıyla aslında tarihselcilik, tamamen lâiklik ve sekülerizm karşısında mağlûbiyet psikolojisiyle, Kur’ân ahkâmını rafa kaldırmak demektir. Tarihselcilik, tıpkı Hristiyanlık’ta olduğu gibi, ahkâmın Sezar’a (yani siyâsî otoriteye) bırakılıp, dînin sadece mâbede ve vicdana hapsedilmesidir." (Kaynak: Osman Nuri Topbaş, İslam Tefekkür Ufku, Erkam Yayınları)
Yazının tamamı için: https://www.islamveihsan.com/tarihselcilik-safsatasi.html