Tarîkata Girmek İsteyene Verilecek Öğütler Nelerdir?
Tarîkata girmek isteyene verilecek öğütler nelerdir? Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz cevaplıyor...
Tarîkata girmek isteyen kişi önce bu konudaki niyetinin sağlamlığını tartmalıdır. Niyetinin sağlamlığını anladıktan sonra yukarıda anlatılan tarîklardan hangisinin kendi fıtratına uygun olduğuna bakıp ona göre gönlünün ısındığı bir mürşid aramalıdır.
Aslında intisâb evlilik gibidir. Bilindiği gibi biri aşk, diğeri mantık izdivâcı olmak üzere iki evlilik türü vardır. Nasıl ki aşk evliliğinde kişi âşık olduğuna hemen kapılarak; akıl izdivâcında ise belli şartları arayarak planlı olarak evlenirse, intisâb da aynen böyledir. İlkinde mürîd mürşidine bir şekilde tutulup sevgi ile bağlanır. Böylece intisâb gerçekleşmiş olur. Bu intisâb türünde kişinin irâdesi âdetâ elinden alınmış gibidir. Olaylar kendiliğinden gelişir.
İkincisinde ise intisâb ihtiyâcı duyan kişi, mantık evliliği yapan kişi gibi bir arayışa girer. İnstisâb öncesinde istişâre ve istihâre ile sağlam bir karar vermeye çalışır. Aradığı şartları bulduğu mürşide teslîm olarak intisâb eder. Tarîkata intisâb sırasında mânevî bir taahhüd ve sözleşme yapıldığından verilen bu söze bağlı kalmaya ve alınan ders ve evrâdı yerine getirmeye özen gösterilir.
Kaynak: Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 300 Soruda Tasavvufi Hayat, Erkam Yayınları