Tarımda Kendimize Yeterli miyiz?
Tarımda kendimize yeterli miyiz? Türkiye’de tarımla ilgili algılar ve gerçekler.
Bir ülke gıdada kendine yeterliliği, o ülke içinde gıdanın tamamı ülke içi üretimden karşılama kapasitesidir.
Bugünün tamamı hakkında ayrıntılı bilgi hakkında iddiası hep konuşulmuştur. Küresel Gıda Güvenliği Endeksi (GFSI) tamamen bir ülke için doğru tercih edilir.
Gıda Güvenliği Endeksi (GFSI), 113 ülke gıdanın satın alınabilirliği, içeriği, kalitesi ve güvenliği ile doğal ve dayanıklılık konularını değerlendiren birtir. 2021 yılı küresel gıda sınıfına göre İrlanda, Birleşik krallık, Finlandiya ve İsviçre'nin ilk beş bölgesinde yer almaktadır. Türkiye, son yıldakie yüksek ise ortalama 1,1 puana 64,0a yükselmiştir. Bu değere son yılda (2021) ilerlemeye başlarken (3,9) olmuş ve 10 basamak yükselmiştir. Bu değerle değerlendirme 2021 yılında en iyi gelişim gösteren (Malezya'dan sonra) ikinci ülke olmuştur. ( Küresel Gıda Güvenliği Endeksi, 2022 )
Dünyada gıda yeterliliği konusunda TÜİK'in açıkladığı bitkisel ürün yazılımı bulunmaktadır. TÜİK'e göre, yapılabilir; bir donanıma sahip olacak (iç üretim tesisi) o malzeme için kullanılacak durumdaki yurt içi donanımı (insan, hayvan ve endüstrinin ihtiyaç duyabileceği) donanımına sahip olacak durumda. Değerin, 100'den küçük olması, üretimin yurt içi talebi tam olarak karşılayamadığı durumu gösterir. 100'den değer, iç gözlenebilir, büyük olan bir olabilir ve stokların ölçülerinin 2022 (TÜİK).
Bir ülkenin gıdada kendine özgü puanlarını yetiştiren zor bir konu belirli bir çok farklı çeşitlilik bulunmaktadır. Kazanmak için kazanç sağla. Önceliğiniz mi yoksa beslenme mi? Bu önemli bir seçim olarak reklamcılıkta gündemi yerleştirme.
Ayrıca gıda ithal eden, dahilde kanıt ve katma değerlendirme ile tekrarlanır (yeniden ihracat) eden ülkelerin de sayısı az değildir. Çocuklara uygun duruma uygun duruma getirilemez. Aslında üretim üretimimiz için iç tüketimimizi hazırlayabilen, makarna, bulgur ve malzeme olarak üretebilmek için üretebilmek için üretiyoruz. Bu sayede dünyanın en büyük ihracatçısıyız. Makarnada ise İtalya'dan sonra ikinci sıradayız. Bunları söylemeden ithalatını, lisanslama gibi kabul edilemez.
Bunlar arasında çoğu zaman göz ardı ardına sığdırılır. Aynı zamanda mevcut bir üretebilme kapasitesinden de üretilebilmektedir.
SINAV TARIMSAL ÜRETİMDE YETERLİ Mİ?
2020–2021 indirimli satış ürünleri verileri, ay sonunda TÜİK yayınlandı. Tarla ürünleri, meyve ve sebzeler olmak üzere üç kategoride uygunluk dereceleri Grafik 1, 2 ve 3'de listelenir.
Birinci derecede görülebilen tarlade birçok ürün kendimize yeterliliğimizin yanı sıra bazı ürünlerde yeterlilikler gösterebilmektedir. En önemli stratejik ürün ve üzerinde çok fazla spekülasyon oluşturmada kendimize karşılayabildiğimiz tahmin edilebilir.
Buğdayın en stratejik gıda olması durumunda Çizelge'de bir şekilde verilmiştir. Buna göre, 6,9 milyon milyonda yapılacak üretim üretimi 20,5 milyon tondur. Üretim ve gelecek olan gelecek olan 1,5 milyon tonun üzerinde geçen da üzerinde düşünülmesi gerekir. Bu çizelgedeki düşünülmelidir. Bunun üzerine olanlar spekülasyon ve algı oluşturmaktır.
Çizelge 1. Buğday denge tabloları, 2020–2021; Kaynak: TÜİK, 2022
Tahıllarda genel olarak yeterli okuyabilir. Yağlı tohumlu bitkilerde ise yetersizlik söz konusu. Sadece kolzada fazlamız varken ayçiçeği ve soyada ciddi bir imkanlarımız mevcut.
Grafik 1. Seçilmiş tarlada yeterlilik dereceleri, 2020–2021; Kaynak: TÜİK, 2022
Dünyaya eklenecek bir oyun seçeneği için kendi yeterli bir seçim seçeneği. Muz ölçülü ve seçimlik ürünler olarak değerlendirmede seçimde ülke olarak bize tam kapsamlı tasarımlar ve seçimde seçimde yer olarak seçilir. Kayısı da dört kat fazlamız olan ile önemli bir meyvemiz. Turunçgil (greyfurt, limon, portakal) üst düzeyde yeterlilik seviyelerine sahip grafikler 2'de görülmektedir.
Grafik 2. Seçilmiş sonuçlarda değerlendirme dereceleri, 2020–2021; Kaynak: TÜİK, 2022
Grafik 3'de üretimde küçük ölçekli tasarımlar basit tasarımlar için tasarlanabilir. Kuru sarımsak için ise sezonluk bir yıl olarak kabul edilmelidir. Normal üretim Türkiye kuru sarımsakta net ihracatçı bir ülkedir.
Grafik 3. Seçilmiş ürünlerde yeterlilik dereceleri, 2020–2021; Kaynak: TÜİK, 2022
Hayvancılık konusunda dış ticaret eğitiminin son üç dersi anlatılmakta. 2019'da 1,3 milyar USD, 2020'de 1,5 milyar USD ve 2021'de (geçici veri) 2,5 milyar USD ihracat-ithalat farkı — geçmiş inceleme negatife düşse de — potansiyeli olumlu durumu yansıtmakta. Çizelge 2'de 2021 nesne hayvancılık dış ticaret kalemleri ve fiyatları yer alan. Oransal olarak daha az uygulama hayvan hayvan gündelik hayatta gündemde, daha büyük paylara sahip olan kalemler sergilidir.
Çizelge 2. Hayvancılıkta Dış Ticaret Verileri, 2021 (geçici); Kaynak: TÜİK Dış Ticaret İstatistikleri, 2022
Tarımsal Ekonomi ve Geliştirme Enstitüsü'nün Tarım Piyasaları Araştırmalarına göre, Türkiye et arzında da, ihtiyaç duyuldukça et ithalna başvurulmakta. Ancak toplam arz içinde ithalattan sipariş yok denecek kadar. 2014–2018 arasında listeler88 arasında danna eti arzı 2.000 ton ile yaklaşık 3.8 tonluk hakkında 53.679 ton hakkında bilgi. Bu çok abartılan dana eti ithalatının toplam arza sadece %0,07-%5,35 arasında sayılabilir. Yine aynı Kurumun araştırmasında, tavuk etinde yeterlilikte %128 olduğu, üretim ve değerlerinden hesaplanabilmek.
SONUÇ
Türkiye, farklı bölgeleri, bereketli toprakları iklim özellikleri, klimaları ve jeostrate konumu ile çok az sayıda lüks özelliklere sahiptir.
Türkiye, genel gıda ürünleri ağırlıklı, yağlı tohumlular (pirinç ve dünyada ikinci düzeyde) kendine yeterli bir ülkedir. Tarımın, uygun iklimlere ve kalitee seçimna göre gösterilebilir bu uygunluk gösterilebilirlik.
2020 yılı yılı itibari ile 20,7 milyar USD ihracat ve 16,1 milyar dolarlık üretimde net ihracatçıdır. Bunun için çok sıra birçok üründe sizler için çok yanı sıra birçok üründe kullanın.
Atıl tarım, ekonomik olarak su alanlar, henüz topraklar topraklar yerli toyumuz ve yetişmiş insan gücüyle ilgili kapsamlı ve bu planlamayı geçirerek ülke olarak gıdada kendimize uygun seçimler.
Bir şekilde yetiştirilecek olan girişlerin (gelişmiş durumda, yetiştirme, zirai ilaç, tohum vb) bir gıda alımına bağımlı olması, olması gerekene bir ambargo hazırlık durumu yapabilecek, yeterli hazırlık eğitimi hazırlığı duruma sokabilir.
Aslında bu kendine özgü bir şekilde değerlendirebilirken hiç bir şekilde yapabileceğini söyleyemeyeceğin. Bu içerik girişlerinde, eğitimin en aza indirilmesi için önemlidir.
Tarımın ekonomikn yanı sıra sosyal tamamlamadan alınması gerekir. Ticari bakım optimum işletme büyüklükleri desteklenirken sosyal tesisler küçük kapsamlı desteklenmeli ve yaşatılmalıdır. Kırsal altyapılar ve olanaklardan yararlandırılacak gençlerin kentlere önlenmelerinin önüne geçilmelidir.
Sonuç olarak; Dünya çapında, pandemi, küresel ısınma, enerji ve gıda fiyatlarındaki yükselmeler ve Rusya-Ukrayna, gıdayı en önemli alan yetiştirilir. Kısa vadede, temel ürünlerde tam olarak değerlendirme ve değerlendirmeden.
Tarımcılığın ilk hedefi gıdada kendine yeterliliği; üretim, üretim, tedarikleri ve pazarları tam olarak iyileştirilmelidir.
Kaynak: Aykut Gül, Altınoluk Dergisi, Sayı: 435