Tatlı ve Tuzlu Suyun Karışmaması Mucizesi

SORULARLA İSLAM

Tatlı ve tuzlu suyun karışmamasını Yunanlı balıkçılar da biliyordu. Bu bilgi mucize mi, hata mı? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.

TATLI VE TUZLU SUYUN KARIŞMADIĞINI BİLDİREN AYET

Ayet-i kerimede şöyle buyrulur:

“Biri tatlı ve susuzluğu giderici, diğeri tuzlu ve acı olan iki denizi karışacak şekilde salıveren ve ikisi arasına bir engel, aşılmaz bir perde koyan O’dur.” (Furkan Suresi, 53)

Tefsir:

Araya giren çok kısa fakat son derece önemli uyarı ve bilgilerin ardından ilâhî kudretin kanıtları olan kevnî bilgilere ve delillere devam edilmektedir. 53. âyetteki bahr kelimesi, meâlinde de gösterdiğimiz gibi “deniz” anlamındadır. Ancak –Muhammed Esed’in de haklı olarak belirttiği üzere– (II, 736) Kur’an’da bu kelime yer yer nehir veya büyük su kütlesi için de kullanılmaktadır.

Âyette de ifade buyurulduğu gibi yüce Allah’ın yasaları uyarınca tatlı sular, ırmaklar denizlere akmakta; bununla birlikle, günümüzde deniz araştırmalarının açıkça kanıtladığı üzere bazı denizlerde tatlı su ile tuzlu suyun karışmadığı görülmekte, âyetteki ifadeyle âdeta bu iki su kütlesinin arasında “bir engel, aşılmaz bir perde” bulunmakta; bilimin bu yeni keşfinin Kur’an tarafından çok açık ifadelerle ortaya konması Kur’an’ın açık bir mûcizesi olarak değerlendirilmektedir. (bilgi için bk. Maurice Bucaille, s. 288-290)

Kaynak : Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 4 Sayfa: 131