Tefrika Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
Tefrika ne demek? Tefrika kelimesinin anlamı nedir? Tefrika kelimesine örnek cümleler...
Tefrika: Ayrılma, anlaşmazlık. Süreli yayınlarda parçalar hâlinde yayınlanan eser ve bu eserin her bir parçası anlamlarına gelmektedir.
TEFRİKA KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Mü’minler, bütün güçleriyle mücadele ettiler. Gatafân kabîlesinin ileri gelenlerinden müslüman olmuş bulunan, ancak kendisini, Allah Rasûlü’ün (s.a.v); “Harp hîledir.” (Buhârî, Cihâd, 157; Müslim, Cihâd, 17) tâlimâtıyla gizleyen Nuaym (r.a), müşriklerle Benî Kurayza’nın arasını açmayı başardı. Medîne’yi kuşatan kabîleler, tefrikaya ve ihtilâfa düştüler. Herkes birbirinden çekiniyordu. Nihayet yahûdîler, Nuaym’in hîlelerine kanarak kalelerine çekildiler. Meydanda düşman olarak sadece müşrikler kaldı. Ancak mü’minler, yine de hayli müşkil durumda idiler. Peygamber Efendimiz ve ashâbının, müşriklerin kuşatması altında ağır bir imtihandan geçtiği ve âdeta “yüreklerin ağza geldiği” bu esnâda şu âyet-i kerîme nâzil oldu:
“Yoksa siz, kendinizden önce gelip geçenlerin hâli (uğradıkları sıkıntılar) başınıza gelmeden cennete girivereceğinizi mi sandınız? Onlara öyle yoksulluklar, öyle sıkıntılar dokundu ve öyle sarsıldılar ki, hattâ peygamber ve beraberinde îmân edenler; «Allâh’ın yardımı ne zaman?» derlerdi. Bak işte! Gerçekten Allâh’ın yardımı yakındır.” (el-Bakara, 214)
*****
İhlâs, hizmetin en mühim sıhhat şartıdır. İhlâsın olduğu yerde tefrika, benlik ve ihtiraslar kaybolur. Böylece nefse pay çıkarma yolu tıkanmış olur;
hizmet yolundaki engeller de asgarîye iner.
*****
Tefrika, bizim için bir imtihandır. Müslümanlar için ilk tefrika, Hazret-i Osman (r.a) zamanında başlamıştır. Sonra Sıffîn Vak’ası, ardından da Kerbelâ hadisesi yaşandı. Fakat Müslümanlar arasında tefrika hâlâ devam ediyor. “Bu işi ben daha iyi yaparım!” fikri olunca, yani nefsaniyet devreye girince ihtilaf başlıyor.