Tefsir Nedir?
Tefsir nedir? Tefsir nedir tefsire niçin ihtiyaç duyulmuştur?
Tefsir kelimesinin sözlük anlamı; bir şeyin anlamını tespit edip ortaya koymak, açıklamak, keşfetmek, üzeri kapalı olan bir şeyi açmak demektir.
Terim anlamı ise; Kur'an ayetlerinin, âlimler tarafından belirli usul ve kurallara göre açıklanıp izah edilmesidir.
Tefsir ilmi ise; Kur’an-ı Kerim'in ayetlerini insanların anlayabileceği şekilde açıklayıp ortaya koyan, ayetlerde geçen kapalı lafızları çözüp izah eden ilimdir.
Tefsirin Konusu
Tefsir, Kur'an'ı açıklayan bir ilim olduğundan, bu ilmin konusu da Kur'an'ın tamamıdır. Tefsir ilmi, Kur’an-ı Kerim'in tamamını ayet ayet, ayetleri de kelime kelime ele alıp belirli usûl ve kurallar dâhilinde inceler. Bu şekilde, Kur'an ayetlerinin ihtiva ettikleri anlamları geniş bir biçimde açıklar. Bu inceleme ve açıklamalarda verilen bilgilerin ve ayetler üzerinde yapılan yorumların, ayetlerin ihtiva ettiği anlamlara uygun olması esastır. Bundan dolayı, ayetler tefsir edilirken Kur'an'ın bütünü dikkate alındığı gibi, Peygamberimizin konuyla ilgili hadisleri ve gerektiği zaman da sahabî sözleri göz önünde bulundurulur. Bu açıdan hadisler de tefsir ilminin konusu içerisinde yardımcı bir unsur olarak yer alır.
Tefsirin Gayesi
Bir dinî ilim olan tefsirin amacı; insanı dünya ve ahirette mutluluğa ulaştırmaktır. Allah'ın kelamı olan Kur’an-ı Kerim'i Cenab-ı Hakk’ın maksat ve isteğine uygun bir şekilde anlayıp açıklamak, ondan hükümler çıkarma kudretini kazandırmaktır.
Mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim, insanlığın muhtaç olduğu dünyevi ve uhrevi bütün hükümleri ihtiva etmektedir. Bu engin kaynaktan her fert ve her toplum imkan ve yetenekleri ölçüsünde istifade edip ihtiyaçlarını karşılama durumundadır. Kur’an-ı Kerim her probleme çözüm getiren ve her derde şifa olan bir ilahi kitap olduğuna göre, onun çok iyi bilinmesi ve anlaşılması gerekmektedir.İşte tefsir ilminin amacı da budur.