Tehlil Getirmek Ne Demek?

NE NEDİR?

Tehlil nedir? Tehlil kelimesi ne anlama gelmektedir? Tehlil kelimesine örnek cümleler...

Tehlil: Kelime-i tevhidi, “Lâ ilahe illallah” sözünü söyleme.

TEHLİL KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Her gün her bir eklem ve kemiğiniz için bir sadaka gerekir. Her tesbih sadakadır, her hamd sadakadır, her tehlil («Lâ ilâhe illâllah» demek) sadakadır, her tekbir sadakadır, iyiliği tavsiye etmek sadakadır, kötülükten sakındırmak sadakadır. Kulun kuşluk vakti kılacağı iki rekât namaz, bütün bunları karşılar. (Müslim, Müsâfirîn 84, Zekât 56. Bkz. Buhârî, Sulh 11, Cihâd 72, 128)

*****

“Biz bir yolculukta Rasûlullah ile birlikte idik. Tepelere çıktıkça «Allâhu ekber! Lâ ilâhe illâllah!» diye yüksek sesle tekbir ve tehlil getirdik. Bunun üzerine Allah Rasûlü:

«−Ey müslümanlar! Kendinizi zorlamayınız. Zira siz sağıra veya burada olmayan birine seslenmiyorsunuz. Allah dâimâ sizinle beraberdir, işitir ve size sizden daha yakındır.» buyurdu.” (Buhârî, Cihâd, 131; Müslim, Zikr, 44)

*****

Semâ ehlinin durumları da böyledir. Meleklerin bir kısmı kıyâmda, bir kısmı rükûda, bir kısmı secdede, bir kısmı da tesbîh ve tehlil hâlindedir. Ancak Cenâb-ı Hakk’ın mü’minlere bir mîrâc olarak ikrâm ettiği namaz ise, bütün bu ibâdetleri kendinde toplamıştır.

*****

Müslümanlar, Mekke’yi fethettikleri gün, sabaha kadar tekbîr ve tehlil getirdiler, devamlı olarak Kâbe’yi tavâf ettiler. Bunu gören Ebû Süfyân, zevcesi Hind’e:

“–Sen bunun Allâh’tan olduğu kanaatinde misin?” diye sordu.

Hind:

“–Evet! Bu, Allâh tarafından olan bir iştir!” dedi.

*****

Mâlumdur ki namaz ibâdeti, tekbir, tehlil, tesbîh ve kırâat vesîlesiyle baştan sona lisânın dâhil olduğu bir ibâdettir. Bu bakımdan o ulvî terennümlerin tezâhür ve telaffuz mekânı olan ağızların misvaklanması, lafızlarda sühûlet ve letâfetin te’mîni ile kalbin sükûn ve huzûruna vesîle olacağı âşikârdır.