Teknoloji En Çok Parmaklara Zarar Veriyor
Uzmanlar günümüzün vazgeçilmezleri akıllı telefon ve bilgisayarların çok fazla kullanılmasının özellikle el ve parmaklara ciddi zarar verdiğini söylüyor.
Teknolojik aletlerin kullanımı özellikle gençler arasında her geçen gün artıyor. Hal böyle olunca da teknolojik ürünlerin kullanımına bağlı ortaya çıkan sorunlar da beraberinde geliyor. Bu durumun asıl nedeni tekrar eden zorlayıcı hareketler ve vücudun doğal olmayan duruşuna bağlı zorlanmalar. Tekrar eden hareketler eklemlere, kaslara, tendonlara ve sinirlere baskı uygulanmasına sebep oluyor. Günün her saatinde ve her mekanda akıllı telefonlar sürekli elde ve sürekli parmaklar kullanılıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Salim Ersözlü'ye göre; mesajlaşma başta olmak üzere teknolojinin aşırı kullanıma bağlı el ve başparmak sorunları özellikle genç yaştakileri etkiliyor.
PARMAK AĞRISINI ÖNEMSEYİN
Parmakları hareket ettiren tendonların aşırı kullanımına bağlı zorlanmaları tendonlarda kalınlaşmalara (nodülleşme) sebep olarak hareketler sırasında takılmaya ve ağrıya yol açıyor. Doç. Ersözlü "Tetik parmak olarak isimlendirilen bu durumun en önemli sebebi parmağın aşırı kullanılmasına bağlı tekrarlayan, zorlayıcı hareketler ve parmağa aşırı güç uygulanmasıdır. Telefon kullanımında en fazla başparmak zorlanır, buna bağlı tetik parmakta en fazla başparmakta görülür. Tetik parmak oluşumunda ilk belirti parmakta ağrıdır. İlerlediği zaman olaya parmakta takılma ve kilitlenme de eşlik eder. Bu nedenle parmak ağrısı ciddiye alınmalıdır. Erken tanı ile tedavi edilebilecek olan bu durum ihmal edildiğinde cerrahi müdahale gerektirecek bir sorun haline dönüşebilir” dedi.
CERRAHİ MÜDAHALE GEREKEBİLİR
El bileği ve başparmağın aşırı kullanımına bağlı zorlanması ile De-Quervain hastalığı olarak isimlendirilen el bileğinin başparmak tarafında ciddi ağrıya yol açan bir durum ortaya çıkabiliyor. Aşırı akıllı telefon kullanımın tetiklediği bu durum ilerlediği zaman cerrahi müdahale ile tedavi edilebilen tendon sıkışması olarak tanımlanıyor.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Yine teknolojik gelişimle birlikte sıklığı artan bir diğer durumun de dirsekte (Kübital Tünel Sendromu) ve el bileğinde (Karpal Tünel Sendromu) sinir sıkışması olduğunu dile getiren Doç. Ersözlü, "Telefon ile konuşurken dirseğin 90 dereceden fazla bükülmesi ve uzun süre bu pozisyonda kalması veya uzun süreli bilgisayar kullanımına bağlı dirsek ve el bileği seviyesinde sinirlerde gerilme, basınç artışı ve ödeme sonuç olarak ta sinirlerde sıkışmaya sebep olur. Ciddi ağrı ve elde uyuşma bu durumun ilk belirtileri olup yine erken tanı ile tedavi edilebilir. Telefonda kulaklık kullanımı, konuşurken el değiştirilmesi, bilgisayar kullanımında yine pozisyon değişimi ve mola verilmesi bu rahatsızlıkların önlenmesinde önemlidir” uyarısında bulundu.
YORUMLAR