Teknoloji ve Ulaşımın Gelişmesi İle Artık Seferiler Farz Namazları Normal Kılabilir mi?

VİDEOLAR

Teknoloji ve ulaşımın gelişmesi ile artık seferiler farz namazları normal kılabilir mi? Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.

İslam hukukunda seferilik için belirlenen mesafe 90 kilometredir. Peki, günümüzde yolculuk süreleri kısaldı diye bu hüküm değişir mi? İşte bu soruya yanıt arayacağız.

Öncelikle, İslam hukukunda bir hükmün dayanağı olan illet ile hikmeti birbirinden ayırmamız gerekiyor. İllet, yani sebep, hükmün doğrudan bağlı olduğu unsurdur; hikmet ise o hükmün arkasındaki fayda veya amaçtır. Seferilik meselesinde illet, 90 kilometrelik mesafedir. Yani, ister yaya gidin ister uçakla bir saatte ulaşın, bu mesafeyi aşan yolculuklarda seferi sayılırsınız.

Bu konuyu daha iyi anlamamız için hocalarımızın verdiği kırmızı ışık örneğini ele alalım: Trafikte kırmızı ışık yanınca dururuz. Bunun hikmeti, kazaları önlemektir. Ama bir gece yarısı yol bomboşken de kırmızı ışıkta durmamız gerekir; çünkü burada bağlayıcı olan illette, yani ışığın kırmızı yanmasında bir değişiklik olmamasıdır. İşte seferilik meselesi de böyledir.

Özetle, ulaşım şartları ne kadar değişirse değişsin, seferilik hükmü mesafeye bağlıdır, ulaşılan sürenin kısalmasıyla değişmez.