Temettü ve Kıran Haccı Yapmanın Şartları

İSLAM

Temettü ve Kıran haccı yapmanın şartları nelerdir? İşte cevabı...

Temettü ve Kıran haccı yapmanın üç şartı vardır. Bu üç nevi hacdan hangisi yapılırsa yapılsın, hac farîzası eda edilmiş olur.

HACCEDEN KİŞİ AFAKİ OLMALI

Mîkât sınırları içinde (Harem ve Hıll bölgesinde) ikamet edenlerin temettu‘ ve kırân haccı yapmaları câiz değildir.

Hac aylarından önce Mekke’ye gidip hac günlerine kadar orada kalan âfâkîler de aynı şekilde temettu‘ ve kırân haccı yapmazlar.(Serahsî, IV, 183.) Bu kimselerin ifrad haccı yapmaları gerekir. Bu kimseler hac aylarında umre yaparlarsa ceza kurbanı keserler.

UMRE VE HAC, AYNI YILIN HAC AYLARINDA YAPILABİLİR Mİ? 

Temettu haccı yapacak olan kimse, umreyi hac aylarından önce yapar veya umre tavafının en az dört şavtını, hac ayları henüz girmeden tamamlarsa yaptığı hac temettu‘ veya kırân değil, ifrad haccı olur.

UMREDEN SONRA MEMLEKETE DÖNÜLMEMESİ

Umre yaptıktan sonra herhangi bir sebeple memleketine dönen kimsenin; temettu haccı yapabilmesi için yeniden umre yapması gerekir. Aksi takdirde yaptığı hac temettu‘ değil, ifrad olur.

Şâfiî mezhebine göre umre yaptıktan sonra herhangi bir sebeple mîkât sınırları dışına çıkan kimsenin temettu haccı yapabilmesi için yeniden umre yapması gerekir. Aksi takdirde yaptığı hac temettu‘ değil, ifrad olur.

Kırân haccında umreden sonra ihramdan çıkılmadığı için umre yaptıktan sonra ister mîkât dışına çıkılsın, ister memlekete veya başka bir yere gidilsin kırân haccı ifrada dönüşmez.

Kaynak: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları

https://www.islamveihsan.com/haccin-cesitleri-nelerdir.html