Temizlik Yönünden Sular Kaça Ayrılır?
Temizlik yönünden sular kaça ayrılır? Mutlak ve mukayyed nedir? Mutlak ve mukayyed suların hükümleri nelerdir? Mutlak sular kaça ayrılır?
Sular başlıca iki kısımdır:
- a) Mutlak Sular:
Bunlar yağmur suyu, kar suyu, göl, nehir, deniz, pınar ve kuyu sularıdır. Su denilince bunlar akla gelir. Bu sulara başka bir şey karışmamıştır.
- b) Mukayyed Sular:
Bunlar gül suyu, üzüm suyu gibi başka bir madde ile karışık sulardır. Böyle sularla abdest alınmaz, gusül yapılmaz.
Temizlik yönünden “Mutlak Sular” beş kısma ayrılır:
1) Hem Temiz, Hem de Temizleyici Olup Kullanılması Mekruh Olmayan Sular:
Bunlar rengi, tadı, kokusu bozulmamış, aslı değişmemiş ve kullanılmamış sulardır. Bu sularla, her türlü temizlik yapılır, abdest alınır, gusül yapılır, yemek ve içmekte kullanılır.
2) Hem Temiz, Hem de Temizleyici Olmakla Beraber Kullanılması Mekruh Olan Sular:
Bunlar, kedi, tavuk gibi evcil hayvanlarla, atmaca, şahin gibi yırtıcı kuşların artığı olan sulardır. Başka temiz su varken bu tür sularla abdest almak, gusül yapmak, içmek ve yemeklerde kullanmak mekruhtur. Başka temiz su yoksa bu gibi suları kullanmak mekruh değildir.
3) Kendisi Temiz Olduğu Halde Başka Şeyi Temizlemeyen Sular:
Bunlar, abdest ve gusülde kullanılan sulardır. Böyle sularla tekrar abdest alınmaz, gusül yapılmaz.
4) Temiz Olmayan Sular:
Bunlar, içine pislik düşen akıcı olmayan sulardır. Köpeğin, domuzun ve diğer yırtıcı hayvanların artığı olan sular da temiz değildir ve hiçbir temizlik işinde kullanılmazlar.
5) Şüpheli Sular:
Bunlar ehil eşek ile katırın artığı olan sulardır. Bu gibi sularla pislik yıkanır. Başka temiz su varken abdest alımaz, gusül yapılmaz. Başka su yoksa abdest alınır, gusül yapılır, sonra da teyemmüm edilir. Çünkü böyle suların temiz olup olmadığı şüphelidir.
YORUMLAR