Temizsin Temiz Kal!

Genç Dergisi Ocak sayısı "Temizsin Temiz Kal!" kapağıyla çıktı.

Genç Dergisi bu sayısını şöyle tanıtıyor:

"Malum, 2016 yılı oldukça yoğun; acı haberler ve unutulmayacak hadiselerin yaşandığı bir zaman dilimi oldu. Ülkemizin ve dünyanın yaşadığı bugünlere şahit olanlar olarak asla unutmayacağımız 15 Temmuz darbe girişimi, ülkemiz içerisinde gerçekleştirilen haince bombalı saldırılar, Suriye’de zalimlerin gerçekleştirdiği son yüzyılın en büyük insanlık katliamlarından biri ve daha 2017’ye henüz girmişken ülkemizin birliğine müdahale etmek isteyenlerin, canilerin gerçekleştirdiği Ortaköy’deki saldırı, bizlerin şahitlik ettiği olaylardan bazılar...

2017’den temennimiz acı haberlerin yerini umutla dolu, güzellikle süslü haberlerin alması, ümmetin yaralarının sarılması, devletimizin ve milletimizin içeride ve dışarıda güçlenmesi, birlik olması...

Genç Dergisi’nde geçtiğimiz ay sabah namazının Müslümanı dirilten özelliğine; namaza kalkmanın, uykunun en tatlı yerinde Allah için ibadete uyanabilmenin ehemmiyetine dikkat çekmiş; dalga dalga ülkemizde yayılan Sabah Namazı buluşmalarını incelemiştik.

Bu ay ise erkek veya kız; daha evlenmeden ”evli gibi davranmanın”, gençlerin ikili ilişkilerindeki yakınlaşmaların bizi nasıl tükettiğini, temizliği, berraklığı tahrip ettiğini söylüyoruz. Devamında maalesef gerçekleşemeyen evlilik müessesiyle de kız-erkek arasında flört, sevgili olma gibi durumlarla yaşanan durumların geçmişe günah sayfaları olarak kazınacağını ”Temizsin Temiz Kal!” diyerek ifade ediyoruz...

Dosya yazımızı Ali Can hazırladı. Dosya soruşturması kapsamında ise gençlere sorular yönelttik: Hiç flört ettin mi? Flört edilmesine bakışın nasıl? Nasıl temiz kalıyorsun; temiz kalmaktan ne anlıyorsun? gibi sorularla gençlerin neler düşündüğünü öğrenmiş olduk.

Prof. Dr. Ekrem Demirli, Avukat Gülden Sönmez, Boğaziçi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kıvanç ve dünya Müslümanlarından Mustafa Mawla röportajları bu ay GENÇ’te.

Editörden yazısında Süleyman Ragıp Yazıcılar "Kimileri Rızık Kovalar, Kimilerini de Rızık" diyor: http://gencdergisi.com/11232-kimileri-rizik-kovalar-kimilerini-de-rizik.html

Detaylı basın bültenini şuradan görebilirsiniz: http://gencdergisi.com/11285-ocak-sayimiz-cikti.html

Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.