Teneşir Ne Demek?

Teneşir ne demektir? Teneşir kelimesinin anlamı nedir? Teneşir kelimesine örnek cümleler...

Teneşir: Üzerinde ölü yıkanan ayaklı tahta anlamına gelmektedir.

TENEŞİR KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Şâir Aşkî, bu tefekkür ve şuur iklîminden gönüllere şöyle seslenir:

Duydun mu ecele çâre bulanı,
Bu dünyâ üstünde bâkî kalanı,
Hazırla kendine lâzım olanı,
Elvedâ bayrağı açarız birgün.
Azrâil, vâdesi dolanı bilir,
Dâvetsiz konuktur, her eve gelir;
Dostların ağlarlar, düşman sevinir;
İyiyi, kötüyü seçeriz birgün...
Kazanla teneşir haberci olur,
Ölümün etrafta çabuk duyulur,

İpekler, sırmalar hepsi soyulur,
Beş arşın kefeni biçeriz birgün...
Musallâ dediğin bir mihenk taşı,
Şâhittir insana eşi yoldaşı;
Âkilsen, kefeni başında taşı;
Evlâd ü iyâlden kaçarız birgün...
Bineğin tabuttur, unutma sakın;
Kapının önüne gelmesi yakın,
Rızâsı olmazsa Cenâb-ı Hakk’ın
Âlemde dehşetler saçarız birgün...
Bu kara toprağa insandır mâye,
Amel-i sâlihtir kabre sermâye,
Varınca huzûr-i fermânfermâye
Hayırla şerleri ölçeriz birgün...
Ey Aşkî, ölüme hazır ol her an,
Rehberin Hak olsun, düstûrun Kur’ân;
Nasılsa senin de gelecek sıran,
Aklından çıkarma, nâçârız birgün...

*****

Ancak bu beş şart, elbette ki İslâm’ın tamamı değildir. Bunlar İslâm binâsının sadece ana direkleridirler. Dolayısıyla İslâm’ı, yalnız bu ibâdetlerden ibaret zannetmek yanlış olur. Zîrâ İslâm, beşikten teneşire kadar insan hayâtı içinde bütün davranışları yönlendiren ve beşerin hem iç hem de
dış âlemini tezkiye eden ilâhî bir nizâmdır. Onun engin sahasını idrâk için Kur’ân-ı Kerîm’e ve hadîs-i şerîflere sathî bir nazar atfetmek bile kâfîdir.
Yukarıdaki hadîs-i şerîfin sırrı ise, müslümanlara bir istikâmet ve ölçü vermektedir. Bu istikamet, müslümanın, İslâm’ı, öncelikle hadîs-i şerîfteki
beş esas üzerine inşâ ederek yaşamasıdır. Aksi hâlde onun İslâm binâsını ayakta tutmasının mümkün olmayacağıdır. Zîrâ temeli çürük bir binânın en ufak sarsıntıda göreceği zarar hayli fazla olur.

*****

Kundakla teneşir arasında inişli çıkışlı, dar bir koridor olan ömür, alıp verdiğimiz nefeslerin yekûnundan ibârettir. Sayısı kullara meçhul, Allâh’a mâlum olan bu nefeslerin en düşündüreni, şüphe yok ki “son nefes”tir.

*****

Son olarak onunla teneşirde beyazların içindeyken vedâlaştık!.. Kefen sanki ona, mâsum bir çocuğa sarılan bir kundak olmuştu. Hayat boyu elinden ve gönlünden düşürmediği Kur’ân’ın nûrâniyetine bürünmüştü; parlıyordu!

*****

Terbiyeden uzak kalarak kâinattaki ilâhî kudret ve azamet tecellîlerine âmâ kesilen, “dünyaya gelenin, nereden ve niçin geldiğini; dünyadan gidenin de neden ve nereye gittiğini” bilmeyen, beşikten teneşire… nihâyet kabir âlemindeki meçhullere… bir hazan yaprağı misâli şuursuzca savrulan bir insanın durumu ne hazindir!..

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.