Terbiyede İlk Adım
Evlat yetiştirmek, nesillere sahip çıkmak; bir mü’minin en mühim vazifeleri arasındadır.
Evlât yetiştirme vazifesinin hakkıyla îfâsının en güzel örneğini Peygamberler vermiştir:
İNSAN NEDEN YARATILDI?
Cenâb-ı Hak, insanı Cennet için yarattı. İnsanlığın atası Hazret-i Âdem’i (a.s.) ve beşeriyetin vâlidesi Hazret-i Havva’yı (a.s.) da Cennete yerleştirdi. Fakat şeytanın hilesine düşerek itaatsizliğin vuku bulması üzerine, insanlığın imtihan macerası başladı. İnsanlık, Hazret-i Âdem ve Havva’nın (a.s.) neslinden meydana geldi.
Tefekkür edildiğinde görülür ki; Cenâb-ı Hak, ilk insanı bilhassa bir aile içinde yaratmıştır. Hazret-i Âdem’i (a.s.) halk eden Cenâb-ı Hak; aynı anda yüzlerce, binlerce insan yaratmaya elbette kādirdi. Lâkin insanlığın; nefsi ve şeytanı, hatayı ve tevbeyi bilen Peygamber bir baba ve ona bu konularda refâkat etmiş bir anne eliyle, bir ailede neşv ü nemâ bulmasını takdir etti.
PEYGAMBERLER SİLSİLESİ
Yine tefekkür edildiğinde görülür ki; Cenâb-ı Hak; insanlığa gönderdiği sonraki Peygamberleri de, belli şecereler içerisinde, temiz, asil, nezih aileler ve zürriyetlerden seçti. Hazret-i İbrahim, oğlu İshak, oğlu Yâkub, oğlu Yûsuf (a.s.)...
Yine o zürriyetten Hazret-i Musa ve Harun (a.s.) kardeşler... Dâvud ve oğlu Süleyman (a.s.)... Zekeriyya ve oğlu Yahya (a.s.)... İmran’ın hanımı ile kızı Meryem, dolayısıyla Hazret-i İsa (a.s.)...
Hazret-i İbrahim’in diğer oğlu İsmail’in zürriyetinden de Kâinâtın Fahr-i Ebedîsi, Muhammed Efendimiz (s.a.v.)...
Efendimiz’den sonra ilim ve irfan meş‘alesini taşıyanlar içinde, bilhassa ehlibeyt hazerâtı...
Diyebiliriz ki; Cenâb-ı Hak; insanlığın terbiye edicileri, beşeriyetin en büyük muallimleri olan Peygamberleri de, önce evleri, aileleri ve nesilleri üzerinde gayret ve muvaffakiyetlerini göstermekle mükellef tutuyor.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Nesil Endişesi, Erkam Yayınları