Tevrat Nedir?
Tevrat nedir? Kime ve hangi halka inmiştir?
Tevrat, İbranice bir kelime olup, sözlükte kanun, şeriat anlamlarına gelir. Hz. Musa’ya indirilmiştir. Tevrat’a Ahd-i atik veya Ahd-i kadim (Eski ahit) de denir. Tevratın aslının Allah kelamı ve peygamberine indirdiği kutsal bir kitabı olduğuna inanmak her Müslümana farz olup, bunu inkâr etmek kişiyi küfre götürür. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de Tevrat’ın Allah’ın kutsal kitaplarından biri olduğu açıklanmıştır:
“ Biz, içinde hidayet (doğruya yol gösterici) ve (kalpleri aydınlatan) bir nur olarak Tevrat’ı indirdik...”[1]
Tevrat, Hz. Musa aracılığıyla İsrailoğullarına gönderilmişti. Ancak İsrailoğulları (Yahudiler) tarihte yaşadıkları sürgün ve esirlik dönemlerinde Tevrat’ın Allah’tan gelen saf, duru ve bozulmamış şeklini koruyamamışlardır. Tevrat’ın asıl nüshası kaybolunca, Yahudi din bilginleri tarafından kaleme alınan Tevrat nüshaları ortaya çıkmıştır. Bugün elde mevcut bulunan Tevrat tahrif edilmiş, ilahi kitap olma özelliğini de yitirmiştir.[2]
Kur’an, Tevrat’la yükümlü tutuldukları hâlde onunla amel etmeyen Yahudileri ciltlerce kitap yüklenmiş merkebe benzetir. (Cuma suresi, 5. ayet) onları Tevrat’ın kelimelerini kelimelerinin yerini değiştirmek, hakkı gizlemek, hakkı batıla karıştırmak, yanlış telaffuz etmek, tahrif etmekle suçlar. (Bakara suresi, 59. ayet, Âl-i İmran suresi, 71 ve 78. ayetler, Nisa suresi 46. ayet, Mâide suresi, 13. ayet) İçlerinde Allah’ın kitaptan indirdiklerini gizleyen ve az bir menfaat karşılığında satanların bulunduğunu haber verir. (Bakara suresi, 174. ayet)
Bugün Yahudilerin elindeki Tevrat beş bölümden meydana gelmiştir. Bunlar:
- Tekvin (yaratılış): Âlemin ve ilk insanın yaratılışından, Hz. Adem’in işlediği suçtan, yeryüzüne inişinden, Nuh tufanından, Hz.Yusuf’un Mısırdaki hayatından, İsrailoğullarının Mısır’a gelişlerinden bahseder. Elli bölümdür.
- Huruc (çıkış): İsrailoğullarının Mısır’dan çıkışları, Firavun’dan çektikleri çileler anlatılır. Kırk bölümdür.
- Levililer: Günahların kefareti, haram yiyecekler, yasaklanmış evlilikler, dini ayinler, bayramlar ve adaklar gibi dini hükümlerden bahseder. Yirmi yedi bölümdür.
- Sayılar: Hz. Musa’nın vefatından sonra İsrail milletinin Tûr dağından ayrılıp Ken’an ülkesine girmelerinden bahseden otuz altı bölümden oluşan kısımdır.
- Tesniye: Hz. Musa’nın ölümünden ve gömülmesinden bahseden, on emiri içeren, helal ve haram yiyeceklerden, hukuki konular hakkında açıklamalar yapan bir bölümdür. Otuz dört babtır.
On Emir: Yahudi inancına göre Rabb’in bizzat kendi parmaklarıyla taş levhalar üzerine yazdığı ve Hz. Musa aracılığıyla İsrailoğulları'na bildirdiği birtakım yasaklamaları ifade eden bir terim. |
Bugün elimizde Tevrat’ın üç nüshası vardır. Bunlar:
- Yahudilerle protestanların kabul ettikleri İbranice nüsha
- Katolik ve Ortadokslar tarafından kabul edilen Yunanca nüsha
- Samirilerce kabul edilen Samirice nüshadır
Bu nüshalar Tevrat’ın en meşhur ve en geçerli nüshaları olarak bilinmekle birlikte, gerek aralarında gerekse kendi içlerinde, pek çok çelişkili bilgiler içerir.
Dipnotlar:
[1] Maide sûresi, 44. ayet
[2] Tahrif olmak: Bir kelimede harflerin yerini veya bir harfi değiştirme, bozma. Bir ibarenin anlamını değiştirme. İlahi kitaplar üzerinde herhangi bir kelimenin veya bölümün bile bile değiştirilmesi.