Teyakkuz Ne Demek? Teyakkuz Ne Anlama Gelir?
Teyakkuz ne demek? Teyakkuz kelimesinin anlamı nedir? Teyakkuz kelimesine örnek cümleler...
Teyakkuz: Uyanık, uyanık bulunma anlamlarına gelmektedir.
TEYAKKUZ KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
İbrahim Desûkî -kuddise sirruh- Kur’ân’ın feyzinden lâyıkıyla istifade hususunda şöyle buyurur:
“Kur’ân okumak isteyen kimse, evvelâ dilini kötü ve çirkin sözlerden temizlemelidir. İsrafa kaçmamalı, haram ve şüphelilere karşı teyakkuz hâlinde olmalıdır. Şayet bunlara dikkat etmezse Kur’ân-ı Kerîm’e karşı edepsizlik etmiş olur…”
“Evlâdım! Kur’ân’ın sırlarını anlamak istersen nefsini tezkiye et ve Kur’ân’ın feyzinden istifâde etmeye çalış! Boş sözleri bırak, faydalı amellerle
meşgul ol! Yanağını yere koy (mütevâzı ol), topraktan geldiğini ve yine toprağa döneceğini unutma! Günahlarının çokluğundan ve kıyâmet günü
yüzüne çarpılmasından kork! Amellerinin kabul edilip edilmeyeceğini iyi hesâb et! Eğer böyle yaparsan Rabbinin kelâmındaki ince mânâları ve esrârı anlayabilirsin. Böyle yapmazsan bu ilâhî kapı sana kapalı kalır.”
*****
Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Mekke’nin Fethi gibi târihî açıdan mühim bir dönüm noktası olan büyük bir hâdise esnâsında dahî belki teferruat sayılabilecek en ince bir mesele ile meşgûl olmuş, kendisini bir anne kelb ve yavrularından mes’ûl hissetmiştir. Dolayısıyla bu hâdiseden alacağımız diğer bir ders de, idârî mevkîlere sâhip kimselerin de, en ince teferruâtına kadar her şeyden mes’ûl olduklarının idrâki içinde bulunmaları ve muhtemel hâdiselere karşı dâimâ teyakkuz hâlinde olmalarıdır.
*****
Nasıl yağmurlu bir havada yolda yürürken, yanımızdan geçen arabaların tekerinden üzerimize çamur sıçramasın diye dikkat ediyorsak, mânevî olarak da kendimizi şerlerden koruyabilmeye çok dikkat etmeliyiz. Çünkü şer, dâimâ kalpte iz bırakır. Böylelikle kalp, kararmaya başlar. Bu sebeple sâdıklarla, sâlihlerle beraber olmaya, ibadetlerimize itina göstermeye, dilimizin konuştuğuna, gözümüzün izlediğine, kulağımızın dinlediğine çok dikkat etmeliyiz. Hayatımızı dâimî bir teyakkuz hâlinde yaşamalıyız.
*****
İnsanoğlu, imtihan için geldiği bu gurbet diyârından ayrılırken ebedî bir âlemin kapısından içeri girmektedir. Ancak o âlemin iki kapısı vardır ki, biri
hüsrâna diğer saâdete çıkar. Kulun hangi kapıdan geçeceği ise, onun bütün bir ömrünü hulâsa eden Son Nefes’i belirler. Bu bakımdan ömrümüzün her ânı, son nefes endişe ve heyecanı içinde olgunlaşmış bir güzellik ile geçmelidir ki, o an, saâdete çıkan kapıdan ebediyet âlemine kanat açabilelim. Onun için bu fânî dünya hayâtımızda bir teyakkuz hâlinde olup Son Nefes husûsunda dikkatli, rikkatli ve uyanık olmak durumundayız.