Tilavet Secdesi Nedir? Tilavet Secdesi Ayetleri Hangileridir?
Tilavet secdesi nedir? Tilavet secdesi ayetleri hangileridir ve kaç tanedir? Tilavet secdesi ayetleri hangi surelerde? Madde madde tilavet secdesi ayetleri...
Tilavet secdesi, Allah’a saygıdır. Kur’an-ı Kerim’in ondört suresinde secde ayeti vardır. Bunlardan birini okuyan veya işitene secde etmek vaciptir.
Kur’an-ı Kerim’de Secde Ayeti Bulunan Ondört Sûre şunlardır:
- 1) A’raf Suresi (206. ayet)
- 2) Rad Suresi (15. ayet)
- 3) Nahl Suresi (48. ayet)
- 4) İsrâ Suresi (107. ayet)
- 5) Meryem Suresi (58. ayet)
- 6) Hac Suresi (18. ayet)
- 7) Furkân Suresi (60. ayet)
- 8) Neml Suresi (25. ayet)
- 9) Secde Suresi (15. ayet)
- 10) Sâd Suresi (24. ayet)
- 11) Fussilet Suresi (37. ayet)
- 12) Necm Suresi (62. ayet)
- 13) İnşikak Suresi (21. ayet)
- 14) Alâk Suresi (19. ayet)
Secde ayeti namazda okunursa, tilavet secdesinin namazda yapılması gerekir. Şöyle ki: Secde ayetinden sonra Kur’an okumaya devam edecekse, secde ayetini okuyunca hemen tilavet secdesini yapar ve tekrar ayağa kalkarak okumaya devam eder.
Eğer secde ayetinden sonra okumaya devam etmeyecek ise, bir iki, ençok üç ayet daha okuyup rükû ve secdeye varır: Ayrıca tilâvet secdesi gerekmez.
Namazda okunan secde ayetini, namazda olmayan kimse işitirse secde etmesi lâzımdır. Namaz kılan bir kimse, namazda olmayanın okuduğu secde ayetini işitirse namazdan sonra tilâvet secdesini yapması gerkir.
Namazda secde ayetini okuyanın namazda tilâvet secdesini yapması lâzımdır. Namaz bittikten sonra yapılmaz. İmam namazda secde ayetini okursa hem kendisi, hem de ona uyan cemaat secde yaparlar. Tilâvet secdesi namaz kılmakla mükellef olanlara vaciptir. Âdet halinde bulunan veya lohusa olan kadınlara vacip değildir.
Namaz Dışında Tilâvet Secdesinin Yapılışı:
Abdestli olarak kıbleye dönülür. Tilâvet secdesi niyetiyle eller kaldırılmadan “Allahü Ekber” denilerek secdeye varılır. Secdede üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-âlâ” söylendikten sonra “Allahü Ekber” denilerek kalkılır. Ayağa kalkarken “Gufrâneke Rabbenâ ve ileyke’l-masîr” denilmesi müstehaptır. Secde bir defa yapılır, secdeden sonra selâm yoktur.