Tip 2 Diyabet’in Tedavisi Bulundu
İngiltere’deki araştırmacıların gösterdiğine göre, sadece bir gram yağ kaybetmek, tip 2 diyabetin belirtilerini tersine çevirmek için yeterli olabilir; yağ yeter ki pankreastan gelsin.
Kilo vermenin, tip 2 diyabeti (vücudun ya yeterli ünsilün üretmeyi durdurduğu, ya da ona duyarsız hale geldiği ilerleyici bir durum) yönetmeye büyük ölçüde yardımcı olabileceği zaten biliniyor, fakat araştırmacılar ilk defa, durumu kontrol altına almak için gereken kilo kaybının kesin türünü gösterdiler.
Çalışmada, tip 2. tür diyabet sahibi olan 18 obez katılımcı, mide baypası ameliyatının hem öncesinde hem de sonrasında takip edildi. Araştırmacılar, süper hassas MRI taraması kullanarak, şeker hastalarının pankreaslarında (insülin üreten organ), 2. tür diyabet sahibi olmayan diğer obez insanlarla karşılaştırıldığında bile, anormal miktarda yağ birikmiş olduğunu ortaya çıkardılar.
Fakat ameliyat, onların bu yağı yakmalarına yardımcı olarak, insülin seviyelerini normale geri döndürdü ve ilaçlarını bırakmalarına olanak sağladı.
Sonuçlar, pankreastaki aşırı yağın 2. tür diyabete özgü olduğunu ve bir şekilde insülinin normal salgılanışını engellediğini öne sürüyor.
Newcastle Üniversitesi basın bülteninde şu açıklama yer alıyor: “Bu aşırı yağ ortadan kalktığı zaman, insülin salgısı normal seviyelere yükseldi. Diğer bir deyişle, diyabetten kurtuldular.”
Bu epey inanılmaz bir keşif, fakat maalesef bu, sadece biraz kilo vermek ve bunun geldiği yeri tercih etmek kadar basit değil.
Baş araştırmacı Roy Taylor şöyle konuşuyor: “Eğer diyabetinizin gitmesi için ne kadar kilo vermeniz gerektiğini sorarsanız, cevap 1 gramdır! Fakat bu gramın, pankreastaki yağ olması lazım. Şu anda buna ulaşmak için elimizde bulunan tek yol, herhangi bir şekilde kalori kısıtlamasıdır; ister beslenme ile, ister bir ameliyat ile olsun.”
Özellikle ilginç olan şey ise, araştırmacıların, diyabetli insanların sonuçlarını, mide baypası ameliyatı geçiren fakat tip 2 diyabet olmayan dokuz insanınki ile de karşılaştırmış olmaları.
Ameliyattan sonra bütün katılımcılar aynı miktarda kilo kaybetti (asıl vücut ağırlıklarının yaklaşık yüzde 13’ü) fakat bu yağın gelmiş olduğu yerde büyük bir farklılık bulunuyordu.
İlk olarak pankreaslarında hiçbir zaman yüksek yağ seviyeleri bulunmamış olan diyabetsiz insanlarda, organdaki yağ miktarı aynı kaldı. Fakat tip 2 diyabet olan katılımcılar, organdan ortalamada yüzde 1.2 yağ kaybettiler ve bu sayede sağlıklı seviyelere geri döndüler.
Diyabetler, ameliyatın ardından ilaçlarını bıraktılar ve inanılmaz bir şekilde, insülin salgısı seviyeleri normale döndü.
“Tip 2 diyabet olan insanlar için, kilo kaybetmek, pankreastaki aşırı yağdan kurtulmalarını ve işlevin normale dönmesini sağlıyor,” diyor Taylor.
Fakat örnek boyutu küçüktü, bu yüzden sonuçların daha geniş bir katılımcı grubunda tekrarlanması ve diyabet belirtilerinin pankreas yağ kaybından sonra ne kadar uzun süre uzaklaştığını görmek için daha fazla araştırma yapılması gerekecek.
Fakat sonuçlar inanılmaz derecede umut vaadedici ve bilim insanlarına, şu an küresel nüfusun yüzde 9’unu etkileyen 2. tür diyabeti nasıl tedavi edecekleri konusunda önemli fikirler sağlıyor.
Taylor şöyle konuşuyor: “Pankreas yağındaki azalma sadece kilo kaybıyla ilişkili değil. Bu, diyabet olan veya olmayan herhangi birisine olabilecek bir şey değil. Bu 2. tür diyabete özgü. İlginç olan şey, mevcut vücut ağırlığınıza veya nasıl kilo verdiğinize bakmaksızın, 2. tür diyabetinizi geri çevirmede önemli olan etmenin, pankreastan 1 gram yağ kaybetmek olması.”
Araştırma, Diabetes Care bilim dergisinde yayınlandı.
Kaynak: ScienceAlert
YORUMLAR